Dat markt niet van onzekerheid houdt, is bekend. Maar dat de de Russische invasie van Oekraïne vorige week een ‘verkoop het gerucht, koop het nieuws’-evenement was, dat verbaast me enigszins.
Bitcoin verraste menig belegger met de flinke opleving vanaf de 34.000 dollar (30.384 euro). Deze koopdruk duwde de prijs zelfs richting de 40.000 dollar (35.746 euro), gesteund door Wall Street op donderdag (de Nasdaq zag een intraday-stijging van 7%). Overwint de koopdruk het van de angst? Laten we kijken naar de grafieken.
Onzekerheid
Nadat bitcoin vanaf eind januari was gestegen en begin februari een top op bijna 46.000 dollar (41.100 euro) had gezet (kleine blauwe cirkel), begon een nieuwe neerwaartse periode met een uitschieter naar de 34.300 dollar (30.600 euro, grote blauwe cirkel). Gezien de flinke afwijzing naar beneden toe – zie de lange wick aan de onderkant van de candle – lijkt de opwaartse trendlijn (rode lijn) een consistente vloer. Dat betekent dat de lange termijn trend nog steeds opwaarts is. Zolang deze lijn niet wordt doorbroken is er weinig aan de hand, maar het wordt wel spannend…
De laatste afgesloten candle heeft ook aan de bovenkant een vrij lange wick. Onzekerheid-troef dus. Men kan moeilijk een beslissing nemen, hetgeen niet meer dan logisch is in deze tijd van angst en onzekerheid.
Flinke koopdruk
In de grafiek waarin elke candle staat voor één dag zien we de terugslag van de 34.300 dollar (30.600 euro): de lange wick aan de onderkant van de groene candle. Deze koopdruk was naar het schijnt voornamelijk afkomstig van FTX- en Bitfinex-beurzen en, twee dagen later, midden in de nacht op 26 februari, werd even de 40.000 dollar (35.700 euro) aangetikt.
Daar liep de prijs vast op de EMA 20. De Exponential Moving Average is een lijn die berekening maakt van de afgelopen 20 candles, waarbij de laatste candles zwaarder meetellen. Dat is hier de rode lijn die momenteel afbuigt naar beneden.
Naar boven toe zijn de weerstanden dan ook de EMA 20 en de EMA 50 (blauwe lijn) met daartussen de 40.000 dollar-grens.
Aan de onderkant vinden we een vloer op de 37.000 dollar en de hierboven beschreven stijgende trendlijn, nu op 35.200.
De onzekerheid en angst in de markt aan de ene kant en het positieve momentum van de laatste paar dagen aan de andere kant zorgen voor een flinke volatiliteit, met een handelszone tussen 34.000 en 40.000 dollar. Bitcoin weet dus ondanks de wereldwijde problemen op de been te blijven, maar op de korte termijn zijn er enkele bearish signalen zichtbaar.
Rising wedge
Na de swing high van rond 39.900 dollar (35.600 euro) is de prijs in twee flinke stappen naar beneden gegaan. Daarbij kwam de prijs onder de horizontale zone terecht waarin zo’n twee dagen is gehandeld. Ook is de prijs inmiddels onder de MA-100 uitgekomen, zie rode lijn.
De stijging die vanaf gisteravond is ingezet geeft enige reden voor positiviteit, maar er wordt daarmee ook een Bearish Rising Wedge gevormd. Een uitbraak naar beneden is groter dan naar boven.
Een toenemende volume bevestigt de trend, die momenteel omhoog gaat. Daarbij zou de prijs van bitcoin weer in de blauwe zone terecht kunnen komen om opzoek te gaan naar de 40.000 dollar (35.700 euro). Maar ondertussen zien we ook wat afwijzingen aan de bovenkant, rond de rode lijn; de MA-100. Het is dus verstandig om de onderkant van de rising wedge in de gaten te houden. Een uitbraak zou de prijs naar de 37.000 (33.000 euro), en daarna naar de 35.800 dollar (32.000 euro) kunnen brengen.
The post Analyse: wat doet bitcoin tijdens deze onzekerheid? appeared first on BTC Direct | Nieuws.