De raket schuurt tegen de hogere luchtlagen en het lijkt of de zwaartekracht het gaat winnen van de stuwing uit de motor. Oftewel: is er nog genoeg koopdruk over om de prijs van bitcoin door de zone van weerstand te drukken? Of nemen de verkopers het over en valt de prijs terug naar het vertrekpunt? Laten we kijken naar de grafieken.

Flinke uitbraak

De onderstaande grafiek laat candles zien die elk voor één uur staan. Linksonder is een oranje rising wedge ingetekend. Een uitbraak naar beneden lag voor de hand, maar een toenemend volume (zie rode en groene balken onderaan de grafiek) gaven aan dat de kans op een stijging ook groot was.

Aan die onzekerheid werd snel een einde gemaakt. Tegen het einde van de wedge schoot de prijs als een raket omhoog waarbij het volume ook nog eens flink toenam. Het doorboorde de blauwe weerstandszone en kwam na meer dan 16% zelfs in de buurt van de volgende weerstandszone. Deze rode zone werd na een korte afkoelperiode wederom opgezocht, maar daar begon de motor te sputteren.

EMA

In de grafiek zijn ook twee lijnen zichtbaar; de EMA 20 (rood) en de EMA 50 (blauw). Een EMA staat voor Exponential Moving Average. Het is een lijn die berekening maakt van het aantal candles dat is opgegeven, in het geval van de rode lijn worden de afgelopen 20 candles gebruikt. Dat betekent in deze grafiek een gemiddelde van de afgelopen 20 uur. Wat de EMA anders maakt dan de MA – Moving Average – is dat de formule zo is ontworpen dat laatste candles zwaarder meetellen, vandaar de extra toevoeging ‘Exponential’. De EMA’s die het meeste worden gebruikt zijn degene van de afgelopen 21, 55, 100 en 200 candles. Wanneer een EMA op korte termijn een EMA van een langere termijn naar boven doorkruist dan wordt dit een bullish cross-over genoemd. Hierboven gebeurde dat vlak na de ‘lift off’, zie pijl.

Hoewel deze lijnen resultaten uit het verleden weergeven, worden ze toch vaak gebruikt als support en weerstandslijnen. En hoe meer mensen dat doen, hoe belangrijker ze worden. Zou het toeval zijn dat de prijs momenteel vastgeplakt lijkt te zitten aan de EMA 50? Ik denk het niet, het is een ‘veilig punt’; een station waar in- en uitgestapt wordt voordat grotere beslissingen genomen gaan worden.

Even bijtanken

We keken zojuist naar de uur-grafiek; dat zegt veel over korte termijn bewegingen, maar een overzichtelijker beeld krijg je als je uitzoomt. Zoals op de dag-grafiek hieronder, waarbij elke candle één dag weergeeft. De afgelopen 50 dagen is de rode zone van weerstand al meerdere malen getest en het heeft vaak een flinke afwijzing tot gevolg gehad. Zit een dergelijke afwijzing er weer in?

Wel, er wordt gehandeld in een zone tussen de 35.000 en 44.400 dollar (31.500 – 40.000 euro) met aan de onderkant een stijgende lijn. Op dit moment zien we het volume iets teruglopen; de benzine raakt op. De kans is dus groot dat de prijs terug zakt. De twee zwarte weerstandslijnen geven de grenzen aan waar mijns inziens even bijgetankt zou kunnen worden. Vervolgens kan er weer een poging worden gedaan om naar boven toe uit te breken. Als dát lukt, is het hek open en zullen er nog meer bulls instappen.

Mocht er verder gedaald worden dan ligt helemaal onderaan de stijgende rode lijn. Deze lijn loopt al van december 2020 en markeert de onderkant van de huidige handelszone. Zodra deze lijn geraakt wordt springen telkens de bulls in de arena en wordt de prijs flink omhoog gestuwd. Dat geeft toch enig vertrouwen voor als het bijtanken niet lukt en de raket weer helemaal terugvalt.

The post Analyse: Bitcoin schuurt tegen weerstand appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!