Het zal geen geheim voor je zijn dat de Chinese overheid vorig jaar een algeheel verbod op bitcoin mining uitvaardigde. Kort daarna vertrok een groot deel van het mining netwerk naar meer bitcoin-vriendelijke jurisdicties op de wereld.
Een kleine groep miners trok zich echter weinig aan van het verbod en zette de operaties illegaal voort. In de provincie Guangdong kwam bij de politie een illegale mining-farm op de radar die inmiddels opgerold is.
Het gaat in totaal om 190 miners die een waarde van 5 miljoen yuan (725.000 euro) vertegenwoordigen. Geen kleine vangst dus voor de Chinese overheid. De miners opereerden in de stad Guangzhou, waar de politie regelmatig inspectierondes doet om dit soort operaties op te sporen. De miners wisten lang onder de radar te blijven omdat de energiecentrale waar ze stonden sowieso veel energie verbruikt. Maar nu is het feestje voor deze miners dus definitief voorbij.
De bewaking stond voor de deur
Er was goed nagedacht over de illegale mining-farm, want er stond 24 uur per dag bewaking voor de deur. Met een gesloten poort en hekwerk werd de rest van de bitcoin-fabriek uit het zicht gehouden. In totaal zijn de miners meer dan 1.000 uur actief geweest en heeft de operatie meer dan 90.000 kilowattuur aan energie verbruikt.
De autoriteiten kwamen de illegale mining-operatie op het spoor nadat ze constateerden dat de energiecentrale meer energie verbruikte dan normaal. Die discrepantie in het energieverbruik zorgde er uiteindelijk voor dat de politie besloot een kijkje te nemen. Met de inbeslagname van de miners als gevolg.
In februari werd op soortgelijke wijze een mining-operatie opgerold in Jieyang City. Hierbij ging het zelfs om 916 miners. Interessant om te zien is dat een deel van de miners in China zich dus niets aantrekt van het verbod. Ondanks de grote risico’s die het minen van bitcoin in China met zich meebrengt sinds het uitvaardigen van het verbod.
Zelfs thuisminers zijn niet veilig in China
Sinds het verbod hebben de autoriteiten in verschillende provincies in China inspecties georganiseerd om eventuele overtredingen op te sporen. Hierbij worden zelfs mensen die thuis minen niet gespaard. Waar China voor het verbod nog verantwoordelijk was voor 60 procent van de hashrate in het netwerk, is daar momenteel weinig meer van over. De meeste miners zijn verplaatst naar Noord-Amerika.
De belangrijkste reden voor China om het minen van bitcoin te verbieden is het klimaat. Althans, dat is wat er vanuit Beijing wordt gecommuniceerd. Het hoge energieverbruik van bitcoin miners rijmt niet met de klimaatdoelen van China. Het land wenst namelijk in het jaar 2060 volledig klimaatneutraal te zijn.
Al geeft Darin Feinstein tegenover CoinTelegraph aan dat de zorgen over de klimaatafdruk van bitcoin niet geheel terecht zijn. “Het totale energieverbruik in de wereld ligt op 160.000 terra wattuur (TWH). Dat is alle energie van iedere bron. Het Bitcoin netwerk gebruikt 120 TWH van die energie. Dat betekent, simpelweg, dat het Bitcoin netwerk slechts 0,075 procent van alle energie ter wereld gebruikt,” aldus Feinstein, die verder aangeeft dat een significant deel van die energie uit duurzame bronnen komt.
The post Chinese politie rolt illegale Bitcoin-mijn op en neemt 190 miners in beslag appeared first on BTC Direct | Nieuws.