Tsja, ik zou liever schrijven ‘bitcoin zet hogere piek neer’, maar hier moeten we het even mee doen. Toch is door het hogere dal een stijgend trendkanaal in tact gebleven. Oftewel; de trend is vanaf eind januari opwaarts; best positief dus.
Hieronder kijken we naar de grafieken, waarin dat trendkanaal zichtbaar is. Nu eerst een samenvatting.
- De prijs van bitcoin is tot onder de 40.000 dollar (36.600 euro) gezakt. Daar hebben kopers een verdere daling kunnen voorkomen. Er wordt nu rond de 41.200 dollar (37.800 euro) gehandeld.
- Momenteel wordt op de daggrafiek de MA-100 als weerstand getest.
- De prijs bevindt zich op hetzelfde weerstandsniveau waarvandaan op 21 maart de sprint naar boven (48.000 dollar, 44.000 euro) begon.
- Vloer: 39.500 dollar (36.200 euro), weerstand: 41.800 dollar (38.300 euro).
Door het ijs
Eind maart, toen bitcoin tot boven de 45.000 dollar (41.200 euro) steeg, leek de lente te zijn begonnen. Hier ligt een zone die telkens opnieuw voor flinke weerstand zorgt. Als zo’n weerstand omgezet wordt in een vloer, dan is dat voor velen een erg positief signaal. En dat gebeurde. Maar daarna bleek de vloer niet van staal, maar van onbetrouwbaar ijs. De prijs zonk terug en veel traders werden uitgeknepen. (Als je geld leent om te traden en de prijs gaat te lang de andere kant op, dan wordt je portefeuille geliquideerd. Bitcoins worden verkocht en dat versnelt de trend.)
Aan de onderkant stonden hulptroepen. Op dat punt sloegen velen hun slag omdat ze bitcoin blijkbaar een koopje vonden. De prijs veerde weer op. Dat gebeurde rond de 40.000 dollar (36.000 euro) wat samenviel met de onderkant van het opwaartse trendkanaal. Laten we daar naar gaan kijken.
Bevestiging kanaal
In de bovenstaande grafiek heeft elke candle er één dag over gedaan om zich te vormen. Het oplopende trendkanaal is duidelijk te zien. Sterker nog: er zijn twee punten bijgekomen die dit patroon bevestigen (zie blauwe cirkels).
Tot voor kort werd er veel gesproken over een ascending triangle, maar nu heeft men het steeds vaker over dit betreffende kanaal. Hierin zou je een bearish flag kunnen herkennen. De kans op een continuering van de daling – die in ingezet vanaf begin november – is vrij groot.
Er is ook iets positiefs te zien. De paarse balk onderaan de grafiek is de RSI indicator. Het staat voor Relative Strength Index; een momentum-indicator die geschaald is tussen de 0 en 100. Tijdens de dip rond 22 februari stopte de RSI op 35. Tijdens de laatste daling van 12 april stopte de RSI ook op 35 (zie zwarte cirkels). We zien dus een dubbele bodem, terwijl de prijs hoger is. Dat kan kracht geven voor een verdere stijging.
Over stijging gesproken. De prijs is gestegen tot aan de rode lijn. Deze lijn geeft een gemiddelde weer van de afgelopen 100 candles. Op het moment van schrijven schuurt de prijs erlangs. Op dit punt ligt ook de fibonacci-lijn, die we kunnen zien op de 4 uur grafiek.
Hand in hand
De Fibonacci retracements tool is een populaire indicator die veel wordt gebruikt om weerstanden en support-niveaus inzichtelijk te krijgen. Voor deze tool zijn de swing high op 10 april en de swing low op 11 april gebruikt. Dat levert een aantal lijnen op die als weerstand en/of support kunnen dienen.
Momenteel zit de prijs in een consolidatiefase langs de 0.5-lijn, wellicht in afwachting wat er vandaag gaat gebeuren met de beurzen in Amerika. Gisteren liet de Nasdaq groene candles zien, wat wederom aantoont dat de Nasdaq en bitcoin veelal hand in hand gaan.
The post Analyse: Bitcoin zet hoger dal neer appeared first on BTC Direct | Nieuws.