De Russische Federale Belastingdienst (RFB) heeft zich met een verrassend idee gemeld in het debat rondom crypto-wetgeving in Rusland. Volgens de RFB is het een goed idee om bedrijven toe te staan om internationale betalingen met crypto te doen. Izvestia, een lokale krant, meldt dat de RFB dit woensdag als officiële feedback op de crypto-wetgeving heeft ingediend.

“[…] om bedrijven toe te staan buitenlandse partijen voor goederen en diensten te betalen en betalingen te ontvangen in digitale valuta”, aldus de RFB in reactie op de eerste schets van het wetsvoorstel rondom cryptovaluta in Rusland. Het zou een manier kunnen zijn om de sancties vanuit het Westen te neutraliseren. Mocht het voorstel de eindstreep halen, dan betekent het een significante wijziging van de koers van Rusland op het gebied van crypto.

Cryptovaluta als ontsnappingsroute

Het voorstel van de RFB heeft zoals gezegd de potentie om de geest van het huidige wetsvoorstel compleet om te draaien. Zoals het nu staat ziet het voorstel geen andere rol voor cryptovaluta dan als investeringsvehikel. Izvestia schrijft dat de voorlopige versie een clausule bevat waarin een verbod op crypto-betalingen is opgenomen. In ieder geval op alle punten waar deze wet geen specifieke uitzondering maakt.

Het behoort dus tot de mogelijkheden dat internationale betalingen voor bedrijven als uitzondering in de wet wordt opgenomen. Dat is in ieder geval waar de RFB nu een voorstel voor heeft ingediend. Volgens Izvestia heeft de RFB dit voorstel gedaan om een divers palet van betaalmogelijkheden te creëren om Russische bedrijven te steunen tijdens deze periode van hevige sancties.

Verder schrijft de RFB dat bedrijven de mogelijkheid moeten krijgen om cryptovaluta te kopen en verkopen via gereguleerde crypto-wallets en beursplatformen. Wat dat betreft is het nog maar de vraag hoe dit eruit komt te zien. Aangezien veel internationale beursplatformen hier waarschijnlijk niet aan mee mogen werken. Wat deze discussie vooral laat zien is dat bitcoin en de rest van de cryptomarkt mee beginnen te spelen op het politieke wereldtoneel.

Het geopolitieke moment van bitcoin

Bitcoin begon in 2009 als een zolderkamerproject voor cypherpunks en computernerds. Het is maar de vraag of Satoshi Nakamoto ooit de potentie zag die bitcoin nu begint waar te maken. Het is echter niet lang geleden voordat bitcoin monetaire waarde kreeg en begon aan de klim naar het financiële wereldtoneel. Inmiddels zijn we op het punt dat politici op het hoogste niveau regelmatig over bitcoin discussiëren.

China heeft in lijn met het leidende politieke gedachtegoed in het land een algeheel verbod op bitcoin en bitcoin mining afgekondigd. De Verenigde Staten lijkt zich juist steeds meer open te stellen voor bitcoin mining, met name in de staat Texas waar de industrie momenteel floreert. Rusland ziet bitcoin en bitcoin mining als een potentiële oplossing om de Westerse sancties te omzeilen.

Buiten de drie grote machten om kunnen we natuurlijk ook El Salvador niet ongenoemd laten als eerste land dat bitcoin omdoopte tot wettig betaalmiddel. Het laat zien dat bitcoin een krachtig stuk monetair gereedschap is dat door iedereen op andere manieren ingezet kan worden. Sommigen profiteren van de absolute schaarste, terwijl anderen er voordeel aan hebben dat het oncontroleerbaar is voor gecentraliseerde machten.

The post Russische belastingautoriteit stelt voor om bitcoin te gebruiken voor internationale betalingen appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!