In vorige analyses waren we al aan het speculeren over een ascending triangle. Dit is een patroon dat meestal uitbreekt aan de bovenkant. Vandaag duiken we daar wat dieper op in, want we zien een andere belangrijke indicator in dit patroon.

Geen 100% zekerheid

In de onderstaande grafiek zie je de koers van bitcoin tegenover de dollar. In deze grafiek is de blauwe zone nog steeds de weerstand waar bitcoin mee kampt. En zoals besproken in de vorige analyses, lijkt bitcoin een trendlijn te bevestigen met drie aanraakpunten.

Als de candles nog maar twee aanraakpunten hebben, is dit niet per sé betrouwbaar. Het kan echter wel een indicatie geven waar support kan komen. Maar nu er drie punten zijn, lijkt het bevestigd, of niet?

Om te beginnen vertel ik eerst waarom dit wel op een acending triangle (opwaartse driehoek) lijkt, maar niet 100% zeker.

Hoe werkt een ascending triangle?

Wat je graag wil zien bij een opwaartse driehoek, is een gelijkwaardige weerstand en een oplopende trendlijn eronder. Dit zijn twee factoren die dit een patroon maken. Dat betekent dat kopers de prijs steeds verder omhoog drukken, terwijl er op een gelijke hoogte verkocht wordt.

Dit breekt meestal aan de bovenkant, want de kopers blijven hoger inkopen, en het aantal verkopers op de gelijke hoogte nemen af (omdat hun orders gevuld worden). Dit resulteert op een grafiek in een opwaartse driehoek, maar wat zijn de kenmerken hiervan?

Gelijke weerstand en oplopende trendlijn

Om te beginnen met de eerste factor: de gelijkwaardige weerstand. Deze is dubieus, aangezien de laatste top van bitcoin niet helemaal recht met de vorige twee highs wordt gezet. Dit is jammer, want zo zijn er geen gelijke hoogtes. Maar aan de andere kant zou dit geclassificeerd kunnen worden als een hoger hoogtepunt – wat nog steeds bullish is.

De opwaartste trendlijn lijkt prima, maar dat is omdat ik de eerste low met de derde low heb verbonden. Als ik dat niet doe, ziet de trendlijn er als volgt uit:

Zoals je kan zien – als de trendlijn verbonden wordt door de eerste twee lows – blijft er in dit geval nog wat ruimte over om de lijn te bevestigen met drie punten.

Kortom: dit is niet 100% zeker een ascending triangle, maar het heeft er erg veel van weg. Hierdoor kan dit nog steeds positief kan uitpakken. Wat me meer interesseert zijn de oranje lijntjes op de grafiek. Deze zijn getekend om een bullish divergence te markeren. Wat is dat nou weer?

Bullish divergence

Wanneer de bitcoin koers omlaag beweegt – met lagere lows en lagere highs – noem je dat dat een neerwaartse trend. Een bullish divergence is een manier om te kunnen zien wanneer de koers even een opleving krijgt. Zoals de naam al zegt, is dit bullish (positief voor de koers). Hiermee kan je een eventuele bodem voorspellen in een neerwaartse trend.

Om een bullish divergence te spotten, gebruik je de indicator genaamd Relative Strenght Index (RSI). Deze is te vinden in de roze zone van de chart. Deze indicator geeft aan hoe sterk de afgelopen veertien candles waren. Wanneer deze indicator een hogere low maakt, terwijl de koers van bitcoin een lagere low maakt, noem je dit een bullish divergenge.

Dit wordt door velen gebruikt om een eventueel dal te voorspellen tijdens een lager laagtepunt; zoals nu bij bitcoin. De koers maakt een lager laagtepunt, maar de RSI beweegt – met zijn laagtepunten – omhoog. Dit kan de prijs weer naar de blauwe zone duwen (45.000 dollar/ 42.900 euro) . Ondanks dat de opwaartse driehoek niet zeker is, is deze divergence positief.

The post Analyse: twee bullish indicatoren voor bitcoin appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!