Woensdag 3 mei komt de Federal Open Market Committee (FOMC) samen om maatregelen te bespreken om de inflatie te beteugelen. Verwacht wordt dat de rente flink omhoog geschroefd wordt en dat betekent slecht nieuws voor de markten.
Dollar wordt sterker
Het FOMC is onderdeel van de Amerikaanse centrale bank en heeft de wettelijke opdracht de hoogte van de rente vast te stellen en toezicht te houden op de openmarktoperaties van de Verenigde Staten. Dit gaat dus alleen om de Amerikaanse markt, maar aangezien dit de grootste financiële markt is, heeft dit effect op de hele wereld. Wat we nu bijvoorbeeld zien is dat als de dollar meer waard wordt, de prijs van assets (waaronder bitcoin) afneemt.
Als het FOMC besluit om inflatie tegen te gaan, dan kunnen ze de rente verhogen, wat voor minder nieuwe dollars op de markt zorgt. Aangezien de rest van de wereld de stap (nog) niet aandurft om de geldpers op een lager standje te zetten, zorgt dit voor een sterkere dollar.
Stijgt rente met 50 basispunten?
Volgens Reuters heeft het FOMC alle reden om de rente te verhogen, de inflatie in maart bereikte het hoogste punt in 40 jaar op 6,6 procent, drie keer het doel van de centrale bank. Op basis van dit patroon wordt verwacht dat bij de komende drie vergaderingen de rente steeds met een half punt wordt verhoogd.
De internationale tak van onze eigen ING Bank deelde een analyse waarin ze verwachten dat de rente met 50 basispunten zal stijgen komende woensdag. James Knightley, hoofdeconoom bij ING:
“Inflatiezorgen wegen zwaarder dan de tijdelijke bbp-dip”, stelt het artikel. “De speculatie over renteverhogingen heeft een veelbetekenend effect gehad op sectoren van de economie, waarbij de aandelen- en cryptomarkten het slecht deden.”
Afname quantitive easing
Knightley gaat ook in op het overgang van kwantitatieve versoepeling (QE) naar kwantitatieve verkrapping:
“Voorlopig blijft ons basisscenario dat de Fed de 50 bp-verhoging van volgende week in juni en juli zal opvolgen met verhogingen van 50 bp, alvorens over te schakelen naar 25 bp naarmate de kwantitatieve verkrapping op gang komt. We zien dat de Fed funds rate begin 2023 piekt op 3%.”
“We zullen ook kijken of de Fed woensdag formeel de kwantitatieve verkrapping aankondigt. Gezien de verdubbeling van de omvang van de balans sinds de laatste ronde van kwantitatieve aanscherping in 2017-19, zou dit in een “sneller tempo” gebeuren dan toen.”
Tijd voor een ommekeer
Toch zijn er ook positieve geluiden. Hieronder laat Blockchain Backer zien dat de dollarwaarde bijna parabolisch gestegen is. Hij ziet gelijkenissen met de periode rond de coronacrash in maart 2020, waarbij een ommekeer van de dollarwaarde gepaard ging met een mega rally van de bitcoin koers.
Aandelenmarkt presteert extreem slecht
In april beleefde de aandelenmarkt de slechtste maand sinds maart 2008, toen de financiële wereld zorgde voor de kredietcrisis. Sowieso is 2022 nog geen goed jaar gebleken voor aandelen, de NASDAQ had bijvoorbeeld zijn slechtste eerste vier maanden in meer dan 50 jaar.
Helaas is er nog een grote correlatie tussen de aandelenmarkt en de cryptomarkt. De afgelopen maanden hebben de meeste koersen dan ook flink moeten inleveren.
De 30-daagse correlatie van Bitcoin met grote technologieaandelen is gestegen naar het niveau van juli 2020, waarbij de correctie op goud naar een historisch dieptepunt is gekelderd. Gisteren beargumenteerden we dat deze correlatie in de tweede helft van 2022 zal afnemen.
The post Waarom woensdag 3 mei een belangrijke dag is voor bitcoin appeared first on BTC Direct | Nieuws.