In de maand april heeft bitcoin ongeveer 17 procent van z’n waarde verloren. Er wordt vaker positief nieuws over bitcoin gemeld dan negatief nieuws. Waarom gaat de prijs dan toch naar beneden?

Die vraag is natuurlijk lastig te beantwoorden. Wel is duidelijk dat de huidige geopolitieke problemen voor veel onrust zorgen en dat de renteverhogingen in de VS druk op de aandelenmarkt creëert. Wat zien we daarvan terug in de grafieken? Laten we gaan kijken, maar eerst een korte samenvatting:

  • Maand-grafiek: de prijs is onder de MA-20 gesloten: bearish
  • Week-grafiek: prijs is uit de bear flag gebroken: bearish
  • 4uur-grafiek: falling wedge: bullish
  • 4uur-grafiek: de prijs zet lagere bodems neer terwijl de RSI (ligt) oploopt: bullish

De maandgrafiek

Afgelopen zaterdag is maand-candle afgesloten. De rode lijn is de EMA-21. EMA staat voor Exponential Moving Average. Het is een lijn die berekening maakt van het aantal candles dat is opgegeven, in het geval van de rode lijn worden de afgelopen 21 candles gebruikt. Dat betekent in deze grafiek een gemiddelde van de afgelopen 21 maanden. Wat de EMA anders maakt dan de MA – Moving Average – is dat de formule zo is ontworpen dat laatste candles zwaarder meetellen, vandaar de extra toevoeging ‘Exponential’.

Op zich geen goed nieuws dat de prijs eronder is afgesloten, want dat kan het negatieve sentiment versterken. In het verleden is het vaak gebeurd dat de prijs, na sluiting onder de EMA-21, doorzakte richting de EMA-55 (zie blauwe lijn). Dat zou een daling van nog eens 30 procent betekenen. Zien we tekenen van zo’n daling ook op de kleinere timeframes?

Uitbraak bear flag

Op de week-grafiek is te zien dat de prijs zich onder de blauwe zone bevindt. In die zone zou je een ‘flag’ patroon kunnen herkennen. De kans op een uitbraak naar beneden is hierbij groter dan omhoog. En het lijkt erop dat de uitbraak is ingezet. Het koersdoel van die uitbraak ligt op een absurdistische 24.000 dollar (22.800 euro). Dat is bijna hetzelfde als de 30% daling die hierboven is besproken. Of het zover gaat komen; daar heb ik mijn twijfels over. Maar het geeft te denken.

De onderste rode lijn geeft een flinke steun aan. Het is belangrijk wat daar gaat gebeuren: schiet de prijs weer terug, de blauwe zone in, of volgt er toch een verdere daling?

Lichtpuntjes

Als we nog iets verder inzoomen en kijken naar de 4uur-grafiek, dan zien we wat lichtpuntjes verschijnen. Een volgend patroon dient zich aan: een falling wedge. Het is een bullish patroon waarbij de prijs aan de top van de wedge wijd begint en steeds nauwer wordt doordat de volatiliteit minder wordt. Een uitbraak zal niet lang op zich laten wachten.

In dit geval is de kans op een uitbraak naar boven groter. Dat zou betekenen dat de 40.000 dollar (38.000 euro) grens weer bereikt wordt en dat – zoals hierboven besproken – de prijs weer in de blauwe zone glipt. Een indicator die deze theorie bekrachtigt is de RSI (Relative Strength Index; een momentum-indicator die geschaald is tussen de 0 en 100). Terwijl de prijs steeds lagere dalen liet zien, liep de RSI juist op. Dat is een bullish signaal.

De rode lijn

De rode lijn op de twee bovenstaande grafieken is nu iets om in de gaten te houden. 

Ondanks dat april in de min is afgesloten, is de algemene beweging van de afgelopen maanden meer ‘zijwaarts’ dan ‘neerwaarts’. Als bitcoin dit volhoudt – en boven de rode lijn blijft – dan toont het zich als een baken in de woelige oceaan. Iets waar mensen zich aan kunnen vastklampen als het mis gaat… en dat is best positief.

The post Bitcoin analyse: April sluit negatief appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!