Bored Ape Yacht Club in de metaverse? Yuga Labs, de ontwikkelaars achter de NFT-apen, lanceerde op 30 april het langverwachte metaverse-project Otherside – maar dat ging niet zoals verwacht.
4 miljoen dollar aan transactiekosten
Ondanks dat Yuga Labs bekendmaakte voorzorgsmaatregelen te nemen om een “grootschalige gas fee oorlog” te voorkomen, produceerde de lancering de grootste toename van gasprijzen in de historie van Ethereum.
Tijdens het evenement stegen de gasprijzen op Ethereum tot 800 GWEI en werd er voor 150 miljoen dollar (142,5 miljoen euro) aan transactiekosten uitgegeven. De totale gekte die ontstond om een stuk land in de metaverse van Yuga Labs te kopen resulteerde in meer dan 10.000 niet-succesvolle transacties. Waarbij meer dan 4 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) aan transactiekosten verloren ging.
Yuga Labs betaalt gedupeerden uit eigen zak terug
Betalingen van niet-succesvolle transacties op het Ethereum netwerk verdwijnen in de zakken van miners en kunnen derhalve niet teruggehaald worden. Yuga Labs heeft daarop aangekondigd de gedupeerden uit eigen zak terug te betalen. Hiermee is een deel van het drama opgelost, maar de enorme piek in transactiekosten toont ook aan dat Ethereum niet klaar is voor massa-adoptie. Als de verkoop van een stuk land in de metaverse immers al voor transactiekosten van enkele duizenden euro’s zorgt, dan worden aandelen en andere financiële producten op Ethereum een groot probleem.
Waarom zijn de transactiekosten op Ethereum zo hoog?
Iedere keer dat een gebruiker een transactie inschiet, moet deze zelf aangeven hoeveel gas hij of zij bereid is te betalen. De gasprijs bepaalt enkel hoeveel een gebruiker per eenheid gas bereid is te betalen en niet hoeveel gas er nodig is om een transactie doorgang te laten vinden.
Verschillende factoren hebben tijdens de lancering van Otherside bijgedragen aan de explosie van de gasprijzen op Ethereum. Neem bijvoorbeeld het smart contract dat niet geoptimaliseerd was voor de gas-economie van dit moment. Was dat wel het geval geweest, dan had dat gebruikers volgens Twitteraar Will Papper meer dan 80 miljoen dollar (76 miljoen euro) kunnen schelen.
Vitalik Buterin denkt er het zijne van
Volgens Vitalik Buterin was vooral de vaste prijs van 305 ApeCoin (APE) voor een stuk land in Otherside het probleem. Als Yuga Labs er een simpele veiling van had gemaakt, dan had het gasprijsdrama volgens Buterin nooit voorgevallen. Nu bleven mensen doorbieden met transactiekosten tot de vaste prijs van 305 ApeCoin plus de transactiekosten gelijk waren aan de marktprijs. Het bieden verplaatste zich dus van de aankoopprijs naar de transactiekosten en daar kreeg het netwerk de rekening voor gepresenteerd.
Ondanks het feit dat Yuga Labs een KYC-proces aan de veiling had verbonden en een maximum van twee NFTs per adres had ingesteld, was de vraag groter dan het aanbod. Dit resulteerde in de situatie waarin niet iedereen in staat was om een stuk land in Otherside te bemachtigen. Marktparticipanten begonnen elkaar op gasprijzen te overbieden om voor te dringen in de rij totdat het aanbod opdroogde. Yuga Labs heeft aangegeven als gevolg van het gasprijsdrama zelfs te overwegen een eigen blockchain te beginnen. De hele gebeurtenis lijkt een overwinning voor bitcoin maximalisten die al jaren roepen dat dit soort toepassingen niet geschikt zijn voor blockchain technologie.
The post Lancering Otherside Metaverse veroorzaakt recordhoogte in gasprijzen op Ethereum appeared first on BTC Direct | Nieuws.