Gisteren flirtte de bitcoin koers nog met 40.000 dollar, maar inmiddels is de waarde gedaald tot net boven 36.000 dollar. Wat is er aan de hand?
Britten schrikken markt op
Het inflatiespook heeft alle markten in zijn greep. Zelfs bitcoin, door liefhebbers gebombardeerd tot hedge tegen inflatie, is niet immuun, de koers is namelijk gedaald met 8,5%. De centrale bank van Engeland heeft gemeld dat ze 10% inflatie verwachten voor het einde van het jaar. Hierdoor raakte de markten in paniek en daalde het Britse pond 2% in waarde tegen de Amerikaanse dollar. Vergeleken met de euro, daalde het pond met 1,24%.
Ook de obligatiemarkten werden door het nieuws getroffen. Reuters meldt dat de tweejaarsrente op staatsobligaties met 13 basispunten is gedaald tot 1,41%. Dit markeert het laagste punt van de maand voor obligaties.
Cryptocurrency niet immuun
Volgens coinmarketcap is de totale waarde van alle cryptocurrency’s bij elkaar gedaald met 7,5%. Hoogstwaarschijnlijk is dit niet alleen de schuld van de pessimistische berichtgeving van de Britse centrale bank, maar ook van de renteverhoging die eergisteren door de Amerikaanse evenknie is aangekondigd. Heel even was er een jubelstemming omdat de renteverhoging lager uitviel dan verwacht, maar de jubel is inmiddels vervangen door janken.
Rente gaat omhoog
De Britse centrale bank heeft besloten om de rente met 25 basispunten te verhogen, van 0,75% naar 1%. Dit is de vierde verhoging sinds december, hierdoor is de rente op het hoogste niveau sinds 2009.
In de grafiek hieronder zie je de renteverhogingen van de Britse centrale bank. De daling in reactie op het begin van de pandemie is goed zichtbaar, evenals de renteverhogingen.
Verwachtingen bijstellen
Andrew Bailey, de gouverneur van de Britse centrale bank zei dat de UK waarschijnlijk nog geen recessie tegemoet gaan, maar dat de economie flinke vertraging kan oplopen, waardoor het risico op een recessie wel toeneemt.
De bank heeft een soort onderzoeksbureau voor monetair beleid, deze wordt het Monetary Policy Committee (MPC) genoemd. Bij een eerdere analyse deelden ze de verwachting dat de inflatie aan het eind van het jaar 8% zou zijn, maar deze is nu bijgesteld naar 10%. Daarnaast wordt de verwachtte werkloosheid in 2024 naar boven bijgesteld, van 3,6% naar 5%.
Rusland, Oekraïne en China
In de verklaring van de centrale bank valt te lezen dat de Britse economie veel klappen te verduren heeft gekregen. Er worden veel redenen opgenoemd, maar er lijkt er eentje te missen. Namelijk dat de geldpers tijdens corona op standje oneindig stond.
“De economie is de laatste tijd onderhevig aan een opeenvolging van zeer grote schokken. De Russische invasie van Oekraïne is zo’n schok. Als met name de recente bewegingen aanhouden, zoals de centrale projecties veronderstellen, zullen de zeer hoge prijzen van de wereldwijde energie- en verhandelbare goederen, waarvan het Verenigd Koninkrijk een netto-importeur is, noodzakelijkerwijs zwaarder wegen op de reële inkomens van de meeste Britse huishoudens en veel Britse huishoudens en winstmarges van bedrijven.”
Ook wijst de bank naar China. Ze zeggen dat de nieuwe corona-uitbraken zorgen voor vertragingen in de supply chain.
En de geldprinter?
Veel factoren dus, die ervoor zorgen dat het monetaire beleid van de centrale bank niet werkt. Maar naar eigen zeggen is dit niet de schuld van de centrale bank:
“Dit is iets wat het monetaire beleid niet kan voorkomen. De rol van het monetair beleid is ervoor te zorgen dat, wanneer deze reële economische aanpassing plaatsvindt, dit gebeurt op een manier die consistent is met het duurzaam bereiken van de inflatiedoelstelling van 2% op middellange termijn, terwijl ongewenste volatiliteit in de productie tot een minimum wordt beperkt.”
De grafiek hieronder laat zien hoe de Britse centrale bank omgaat met quantative easing, ze hebben de markt letterlijk overspoeld met heel erg veel goedkoop (zeg maar, bijna gratis) geld. Maar hier wordt de oorzaak niet gezocht.
The post Bitcoin zakt 8,5% binnen paar uur, wat is er aan de hand? appeared first on BTC Direct | Nieuws.