Bitcoin is vanochtend voor het eerst sinds juli 2021 onder de 30.000 euro gezakt. Is dit het moment om alles te verkopen, of om juist je diamond hands uit je zakken te halen?

Daar komen we later vandaag in een technische analyse op terug. Maar zoals je hieronder kunt zien, is de bitcoin koers de afgelopen dagen onderhevig aan een flinke daling.

Bron: BTC Direct

Als de waarde van bitcoin wordt uitgedrukt in euro’s, dan is de koers (nog) niet gehalveerd sinds de all time high, maar in dollars inmiddels wel. Dat komt ook deels omdat de euro veel zwakker is geworden ten opzichte van de dollar. Maar wie zijn nu die verkopers?

Het lijkt er op dat het vooral whales zijn die van hun risicovolle assets af willen.

Lange termijn investeerders sluiten posities

Josh Lim, hoofd derivaten van Genesis Global Trading, zegt tegen Forbes dat “we een slow-motion meltdown zien, deels omdat het voornamelijk longholders zijn die verkopen (in plaats van liquidaties met hefboomwerking) en ook omdat de OTC-marktstructuur is verschoven naar slow-moving algo-executies in plaats van risicoblokkades.”

Steeds meer bitcoin naar exchanges

Glasnode illustreert dit in onderstaande grafiek. Hieronder is te zien hoe de instroom zich heeft ontwikkeld in verhouding tot de prijs. Het patroon van dit jaar is duidelijk, de prijs daalt en een enorme influx aan bitcoin begeeft zich naar de exchanges. Op het moment dat de piek bereikt is herstelt de bitcoin koers zich.

Het 7-daags voortschrijdend gemiddelde van de instroom op exchanges bereikte het hoogste punt in drie maanden, maar liefst 1.730 bitcoins werden naar exchanges verstuurd. De instroom kwam in een stroomversnelling toen bleek dat bitcoin door de grens van 36.000 dollar brak, ofwel 34.000 euro.

Als de instroom op exchanges zo hoog is, en er weinig uitstroom is, dan laat dit zien dat whales hun coins willen verkopen. Dit is geen verrassing gezien het bearish sentiment van de laatste tijd. Met een beetje geluk/pech kan het zo maar een jaar duren voordat de markt hiervan herstelt.

Het volk koopt juist

Interessant is echter dat kleine beleggers hun posities lijken te versterken. Het aantal adressen met 0,01 bitcoin in hun wallet bereikte op 8 mei een nieuw record. Er zijn nu 9.977.201 bitcoin-adressen met meer dan 0,01 BTC. Whales verkopen, en wij kikkervisjes kopen kennelijk maar al te graag hun bitcoin.

Nepgeld blaast prijzen op

Waarom hebben whales zwakke handen? Wat verklaart hun verkoopgedrag? Hiervoor moeten we kijken naar het beleid van centrale banken. Deze hebben sinds het begin van corona een ontelbaar aantal dollars, euro’s en andere valuta in hun respectievelijke economieën gepompt. Daarnaast was vrijwel overal de rente nihil waardoor de aandelen- en financiële markten eigenlijk met nepgeld werd opgeblazen.

Same Rule van het internationale Bitcoin Magazine denkt dat de sterker wordende dollar debet is aan de dalende bitcoin koers.

“Stijgende tarieven, een historisch tempo van verkrapping van het monetair beleid om ongekende inflatieniveaus te bestrijden, een sterker wordende Amerikaanse dollar ten opzichte van andere mondiale valuta’s en een verslechtering van de wereldwijde groeivooruitzichten zijn allemaal macro-economische krachten die de bitcoin verlagen. De achteruitgang van Bitcoin is voornamelijk gebaseerd op deze macrofactoren en de toenemende risico’s van een wereldwijde schuldafbouw die een rol spelen, in tegenstelling tot de fundamenten, acceptatie en groeipotentieel.”

Correlatie bitcoin en aandelen betekent juist einde bearmarkt

Is er dan helemaal niemand positief? Er zijn altijd wel een paar perma-bulls te vinden, en één daarvan is Cathie Wood, oprichter van ARK Invest. Ze zegt dat de huidige correlatie tussen crypto en de aandelenmarkt juist het einde van de bearmarkt betekent:

“Crypto, een nieuwe activaklasse, zou er niet uit moeten zien als de Nasdaq, maar dat is het wel. Het is nu sterk gecorreleerd. Je weet dat je in een bearmarkt zit en misschien bijna aan het einde komt als alles op elkaar begint te lijken, en we zien de ene markt na de andere omvallen.”

Crypto en blockchain hebben nog steeds enorme potentie. Wood verwacht dat de hele sector nog 21x kan groeien in de komende acht jaar.

“Ik zit al 45 jaar in het vak en heb nog nooit de kansen gezien die ik nu zie. Echt disruptieve innovatie wordt momenteel gewaardeerd op 10 biljoen dollar, ongeveer 10% van de wereldwijde aandelenmarktkapitalisatie. Wij geloven dat 10 biljoen dollar tegen het jaar 2030 zal opschalen tot 210 biljoen USD.”

The post Bitcoin daalt hard en onder 30.000 euro, is de bearmarkt begonnen? appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!