Gisteravond werd de blockchain van het geplaagde Terra twee uur stopgezet. Dat kan kennelijk. De hele week draait het al om Luna en UST, de twee coins van Terra, dus het nieuws dat de nodes de blockchain twee keer hebben stopgezet, kan er ook nog wel bij.

Stopzetten om aanval te voorkomen

Terraform Labs, het ontwikkelingsbedrijf achter het noodlottige netwerk, plaatste gisteren rond 18:00 uur Nederlandse tijd een update waarin werd bevestigd dat de blockchain was stopgezet op een blokhoogte van 7603700. Ze leggen uit dat het netwerk was onderbroken om het risico op aanvallen te verkleinen.

Op Twitter deelden ze het volgende:

“Terra-nodes hebben besloten de Terra-keten te stoppen om governance-aanvallen te voorkomen na ernstige $LUNA-inflatie en aanzienlijk lagere aanvalskosten.”

Luna draait op proof of stake

Aangezien Terra vertrouwt op een versie van proof-of-stake voor consensus in plaats van hardware en elektriciteit zoals bij proof-of-work (Bitcoin), is het bezit van munten gelijk aan macht. Hoe meer Luna je hebt, des te machtiger je bent en met deze prijzen is het makkelijk om heel machtig te worden. Bij bitcoin geeft de hoeveelheid BTC die je bezit je niet meer macht op het netwerk.

Aangezien de koers nu in feite bijna 0 is, zijn de kosten om een aanval uit te voeren op het netwerk drastisch gedaald. De waarde van het netwerk is nog maar een paar honderd miljoen dollar, dat was 7 dagen geleden nog ongeveer 30 miljard dollar.

Terraform Labs deelde later een patch om verdere delegaties uit te schakelen voordat nodes het netwerk opnieuw opstarten. Het voegde eraan toe dat het netwerk opnieuw zou worden opgestart als 2/3 van de stemmen online komt. Gisteravond om 20:00 uur kwam de blockchain weer online.

Om 04:00 uur vannacht deelde het team echter dat de blockchain voor de tweede keer geen nieuwe blokken meer produceert. Er is nog geen valide reden voor gegeven.

Hoe UST 1 dollar zou moeten blijven

Het stopzetten valt samen met dat Terra’s UST stablecoin er alles aan doet (zeggen ze) om zijn waardekoppeling met de dollar te behouden. De algoritmische stablecoin zakte zaterdag voor het eerst onder de beoogde prijs van 1 dollar en is er deze week niet in geslaagd om te herstellen.

Toen er nog geen vuiltje aan de lucht hing, werd de prijs van UST op 1 dollar stabiel gehouden doordat deze ingewisseld kon worden voor Luna, de andere crypto van Terra. Als UST dreigde onder 1 dollar waard te worden, dan haalde het algoritme 1 UST uit de roulatie voor 1 dollar aan Luna om via arbitrage de prijs weer stabiel te krijgen. Andersom zou dit ook moeten werken, als UST meer waard dreigde te worden, dan werd voor 1 dollar aan Luna uit de roulatie gehaald en in plaats daarvan kwam 1 UST.

In theorie zouden de twee munten elkaar in balans moeten houden, ongeacht de koers van Luna.

Praktijk zorgt voor neerwaartse spiraal

In de praktijk echter… UST werd begin deze week massaal verkocht waardoor de waarde onder 1 dollar uitkwam. Al deze UST werden tegelijkertijd uit de roulatie gehaald en in plaats daarvan kwam er voor dezelfde dollarwaarde aan Luna op de markt. Als er een teveel aan iets is, dan zakt de prijs. De koers van Luna stortte in en kwam in een dodelijke spiraal terecht toen UST-houders zich haastten om hun posities te verlaten.

Het aanbod van Luna heeft inmiddels dramatische vormen aangenomen, er zijn meer dan 25 miljard tokens op dit moment. Begin deze week had Luna een waarde van 80 euro, op dit moment nog maar 0,005 euro. Verschillende beurzen hebben de handel in Luna stopgezet.

UST uit roulatie halen

Momenteel wordt er gestemd over een voorstel om een groot aantal UST uit de roulatie te halen. Vanwege het lage tempo waarmee dit gedaan wordt, zou dit volgens het voorstel de afwijkingen van de afgelopen dagen kunnen absorberen.

Bron: https://station.terra.money/proposal/1188

Er kan nog 6 dagen gestemd worden, maar veruit de meerderheid heeft voor het voorstel gestemd.

“Het in één keer elimineren van een aanzienlijk deel van het overtollige UST-aanbod zal een groot deel van de koppelingsdruk op UST verlichten”, luidt het voorstel. Het gaat om overtollige UST in gemeenschappelijke pool. Volgens Terra bevindt zich momenteel meer dan 1 miljard UST in de Community Pool. Een ander onderdeel van het voorstel is om 371 miljoen UST cross-chain op Ethereum uit de roulatie te halen.

In een Twitter-thread op 11 mei vertelde Do Kwon, de mede-oprichter van Terraform Labs, hoe de Terra-economie congestieproblemen als gevolg van de massale verbranding van UST zal oplossen.

“Het belangrijkste obstakel is om de slechte schulden uit de UST-circulatie te verdrijven met een clip die snel genoeg is om het systeem de gezondheid van on-chain spreads te laten herstellen.”

Volgens analist Ari Paul heeft Terra de keuze gemaakt om UST-houders te beschermen ten opzichte van Luna-houders. Dat moet nogal een afweging zijn geweest.

Wat kunnen we hier van leren?

Het hele stopzetten van de blockchain is een belangrijk verschil tussen een netwerk als Terra en Bitcoin: terwijl in het eerste een rijke minderheid kan stemmen over zaken als het stoppen van het netwerk, maakt de echte decentralisatie van Bitcoin het immuun voor de grillen van een specifieke groep.

Als je op zoek bent naar decentralisatie, dan blijft Bitcoin de beste keuze. Mocht je toch op zoek zijn naar een proof-of-stake altcoin, doe dan goed onderzoek naar de risico’s.

Bij proof-of-work hebben miners echte kosten, ze moeten apparatuur, opslag en elektriciteit betalen. De kosten bij proof-of-stake zijn louter digitaal en vertegenwoordigen de hoeveelheid geld die wordt uitgegeven om munten te kopen die worden ingezet.

De veronderstelling bij proof-of-stake is dat het staken (inzetten) van die munten ervoor zorgt dat deelnemers aan het netwerk skin in the game hebben en daarom worden gestimuleerd om zich goed te gedragen. Maar vooralsnog is dat theorie en is er geen bewijs dat de beloningen op staking voldoende stimulans biedt om niet alsnog voor nog meer eigen gewin te gaan.

In het geval van Terra, waar een sterke devaluatie plaatsvindt, loopt het netwerk het risico te worden getroffen door een aanval en moet het totalitaire acties ondernemen. De productie van nieuwe blokken is door een rijke minderheid twee keer stopgezet, terwijl het hele idee van cryptocurrency is dat het een niet te stoppen, decentraal netwerk is, waar juist geen plaats is voor censuur en toestemming niet nodig is.

The post Bizar: Blockchain van Terra voor tweede keer stopgezet, benadrukt kracht Bitcoin appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!