Sinds 2021 is al meer dan $1 miljard (€940 miljoen) aan cryptocurrency gestolen door oplichters in de Verenigde Staten. Dat maakt de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) op 3 juni bekend:
New analysis finds consumers reported losing more than $1 billion in #cryptocurrency to scams since 2021. Most of the losses consumers reported were to bogus cryptocurrency investment scams: https://t.co/MYGTcaw1aS #DataSpotlight /1
— FTC (@FTC) June 3, 2022
Ongeveer 46.000 slachtoffers hebben het afgelopen anderhalf jaar aan de FTC doorgegeven dat zij de dupe waren van een zogenaamde crypto scam. De mediaan ligt op zo’n $2.600 (€ 2.425) per persoon.
“Frauderapporten suggereren dat cryptocurrency in snel tempo het favoriete betaalmiddel wordt voor veel oplichters, waarbij ongeveer één op de vier dollar verloren is gegaan door fraude die is betaald in cryptocurrency.”
Aldus de FTC. Natuurlijk was de grootste crypto op de markt, bitcoin (BTC), verantwoordelijk voor het grootste deel van de oplichting, namelijk zo’n 70%. Daarna volgt tether (USDT) met 10% en ethereum (ETH) met 9%.
Crypto oplichting ligt 60 keer zo hoog dan in 2018
Het totaal aan gestolen crypto via oplichting lag in 2018 pas op $12 miljoen. In 2019 steeg dat naar $33 miljoen en in 2020 al naar $130 miljoen. In 2021 schoot het totaal naar maar liefst $680 miljoen en in het eerste kwartaal van 2022 kwam dat al op $329 miljoen uit. Die laatste twee samen brengt het totaal sinds 2021 dus net boven $1 miljard uit.
De FTC meldt dat het totaal in 2021 al bijna zestig keer zo hoog lag als in 2018, maar dan vergelijk je natuurlijk de beruchte “crypto winter” berenmarkt met de “retail fomo” stierenmarkt van 2021.
Verder meldt de FTC dat bijna de helft van alle crypto scams begint met een bericht op een sociaal mediaplatform. Vooral Instagram (32%) en Facebook (26%) zijn hier populair voor. Dan volgt Whatsapp (9%) en Telegram (7%).
3 meest voorkomende crypto scams
Daarnaast geeft de FTC aan dat het meeste verliezen uit neppe investeringsscams kwamen, namelijk maar liefst $575 miljoen. In deze vorm van fraude worden potentiële investeerders vaak enorme rentes beloofd. Echter raken de investeerders meestal al hun geïnvesteerde geld kwijt.
Dan volgt merkwaardig wat FTC “romance scams” noemt. Dit is een soort dating-truc waar “keyboard Casanovas” met hun rijkdom pronken als een soort verleiding om vervolgens slachtoffers over te halen om geld te sturen naar een oplichter.
Op de derde plaats volgt imitatie van bedrijven en overheden. Dat zijn berichten die lijken alsof ze afkomstig zijn van een bedrijf of overheidsinstantie over een mogelijke risico. Slachtoffers zouden dan zogenaamd hun geld kunnen beschermen door crypto naar een bepaald adres te sturen.
3 rode crypto oplichting vlaggen
Dat fraude in crypto toeneemt, is geen grote verassing, aangezien de markt ook hard groeit. FTC meldt daarnaast dat veel investeerders nog nieuw zijn en niet precies weten hoe de technologie werkt. Ook zijn het gebrek aan centrale controle en het feit dat transacties niet teruggedraaid kunnen worden factoren die hierop inspelen.
Tot slot waarschuwt de FTC voor drie rode vlaggen om voor uit te kijken. Ten eerste zijn dat mensen die enorme rendementen en winsten beloven ondanks dat niets gegarandeerd is. Een tweede rode vlag is wanneer mensen eisen dat je crypto koopt. Tot slot is dat een liefdesinteresse die plotseling je vraagt om in crypto te investeren.
The post Analyse: Meer dan miljard dollar gestolen door bitcoin en crypto scams sinds 2021
appeared first on Crypto-Insiders.