De Colombiaanse regering wil de blockchain van Ripple gebruiken om vast te leggen wie welk stuk grond bezit. Dit digitale, nationale kadaster is ontwikkeld door Peersyst Technology, een partner van Ripple, en gebouwd op de XRP Ledger.
Eerste nationale kadaster lanceert op XRP Blockchain
Peersyst Technology liet middels een tweet op 1 juli weten dat ze langer dan een jaar aan het project had gewerkt met het Colombiaanse “Digitale Overheid” -initiatief en het Ministerie van Informatietechnologie en Communicatie van het land.
Het project zal worden gebruikt door de Colombiaanse National Land Agency met behulp van XRP Stamp. Dit is een op blockchain gebaseerd initiatief waarmee digitale bestanden en records kunnen worden geverifieerd en gecertificeerd op XRP Ledger. De informatie wordt vervolgens verder opgeslagen op de blockchain. Authenticiteit wordt geverifieerd met behulp van QR-codes.
Symbiotische samenwerking
Peersyst Technology sprak zijn dankbaarheid uit aan het Colombiaanse ministerie van Informatietechnologie en Communicatie, en Carmen Ligia Valderrama, de minister die aan het hoofd staat van de overheidsinstantie, voor het openen van de deuren van Colombia om blockchain-technologie te verwelkomen, en ook dat ze staan voor transparantie.
Ripple en Peersyst werken al lange tijd samen, zo zijn de meeste van de op blockchain gebaseerde projecten van Peersyst gebouwd op de XRP-blockchain. Je zou kunnen stellen dat ze een soort symbiotische relatie hebben en elkaar versterken.
LTO Networks en nationaal kadaster in Afghanistan
Overigens is de registratie van land/grond via de blockchain geen nieuw idee, het is alleen nog nooit goed uitgevoerd. Eind 2020 liet LTO Networks weten samen te werken met twee werkgroepen van de Verenigde Naties om een landregister te openen op de blockchain.
Het eerste land waar dit project wordt uitgerold is Afghanistan.
Volgens de voorwaarden van de overeenkomst werkten de twee VN-entiteiten samen met LTO Network, een hybride blockchain voor het beveiligen, verifiëren en uitwisselen van informatie. In dit geval gaat het om landrechten, en wordt de blockchaintechnologie van LTO Network gebruikt voor de aanvraag, registratie en documentatie van eigendommen in Afghaanse gemeenten.
Blockchain-project goLandRegistry heeft tot doel nauwkeurige eigendomsgegevens bij te houden voor de 2,8 miljoen grondpercelen in Afghanistan, die elk afzonderlijk worden geregistreerd met behulp van de technologie van LTO Network. Landeigenaren kunnen dan de authenticiteit van het document aantonen via de open-source blockchain-verificatietool. De website en de social media van goLandRegistry zijn al anderhalf jaar niet bijgewerkt, dus het lijkt of de ambities niet waargemaakt zijn.
Australië wil meedoen
Ongeveer een jaar geleden wilde de Australische overheid ook blockchain gebruiken om het nationaal kadaster op vast te leggen. Dit is onderdeel van een initiatief om blockchain door het hele land en elke tak van de overheid te verweven. Hiervoor werd de commissie “National Blockchain Roadmap Steering Committee” in het leven geroepen.
De commissie adviseerde het nationale kabinet om te overwegen om een door blockchain aangedreven nationaal kadaster te ondersteunen. Dit dient als proefproject voor samenwerking tussen het Gemenebest en de staat om administratieve processen in zowel de publieke als de private sector te stroomlijnen.
‘De commissie was vooral onder de indruk van het potentieel van blockchain om de efficiëntie op het gebied van kadasters te stimuleren, en beveelt aan om deze kwestie verder te onderzoeken in de context van het nationale kabinet.’
Is een blockchain wel nodig?
Al deze initiatieven klinken als een bevestiging dat bitcoin de wereld een mooi cadeau heeft gegeven in de vorm van blockchaintechnologie. Maar de vraag die altijd gesteld moet worden: Is een blockchain wel nodig? Daarvoor heeft de schrijver van dit artikel te weinig kennis van nationale kadasters. Maar er zijn wel een paar algemene eigenschappen van blockchain waar vraag naar moet zijn.
De essentie van blockchain omvat een fraudebestendig, gedistribueerd en consensusalgoritme. Deze vragen kunnen helpen bepalen of een blockchain nodig is:
- Moet de data consistent zijn tussen de verschillende partijen?
- Blijven de gegevens ongewijzigd nadat ze zijn geschreven?
- Zijn er veel partijen die bijdragen?
Als het antwoord op vraag 1 nee is, dan kun je net zo goed helemaal stoppen met je onderzoek. Vraag 2 is iets ingewikkelder. Stel dat we naar grond kijken, dan kan een coin bijvoorbeeld een perceel op adres A van 20m2 voortellen. De eigenschappen van deze coin kunnen wellicht niet herschreven worden, maar de coin kan wel van eigenaar veranderen.
Daarnaast, als er maar één centrale partij is die bijdraagt, of er is slechts een geringe groep, dan kun je wellicht net zo goed een proefabonnement nemen op Office om Microsoft Excel te gebruiken.
Mocht je na deze vragen tot de conclusie komen dat een blockchain nodig is, dan begint het echte werk. Want welke blockchain biedt de eigenschappen die een nationaal kadaster nodig heeft? Peersyst heeft Colombia er in ieder geval van weten te overtuigen dat dit de blockchain van Ripple moet zijn.
The post Nationaal kadaster Colombia op blockchain van Ripple appeared first on BTC Direct | Nieuws.