Er is al tijden een omgekeerde correlatie tussen de koers van bitcoin en de sterkte van de dollar. Op het moment dat corona begon en de wereldwijde economie tijdelijk gesloten werd, nam de dollar in waarde af. Dit is omdat de geldpers aanging en de rente met rasse schreden werd verlaagd. Juist vanaf dat moment begon bitcoin te stijgen.

Op dit moment is het tegenovergestelde gaande, de geldpers wordt langzaam aan stil gezet en de rentes gaan overal omhoog. Bitcoin daalt juist tijdens deze periode. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat er voor de volle 100% een omgekeerde correlatie is, er zullen vast andere factoren zijn, maar de sterkte van de dollar is op dit moment een proxy van welke kant bitcoin kan opgaan.

Tegengestelde richtingen

De grafiek hieronder laat in het groen de sterkte van de dollar zien, oranje is bitcoin. Met de sterkte van de dollar bedoelen we hoeveel USD waard is ten opzichte van een mandje internationale valuta, waaronder de euro, de yen enzovoort.

De dollar krabbelt sinds eind 2021 weer op, nadat deze historisch gezien ontzettend laag stond. Niet geheel toevallig dat bitcoin in november 2021 zijn all time high behaalde van 69 duizend dollar. Destijds leek bitcoin een perfecte verzekering tegen inflatie.

Dollar kan verder stijgen

Volgens Peter Brandt is de dollar nog niet eens op zijn sterkst. Hij heeft een indexgrafiek van de Amerikaanse dollar gedeeld waaruit blijkt dat er een eerder bestaande weerstand wordt doorbroken. Hij heeft geen uitspraken gedaan over wat dit voor bitcoin betekent, maar daar komen we later op terug.

De Amerikaanse centrale bank heeft de rente al meerdere malen verhoogd en is van plan om in ieder geval tot 2023 de rente te blijven verhogen. Dit betekent dat er minder dollars op de markt komen en deze schaarser wordt, en dus meer waard in vergelijking met andere valuta’s. Het is zeer waarschijnlijk dat we in de toekomst een voortdurende versterking van de dollar zullen zien.

Liever veiligheid dan bitcoin

Doordat de dollar stijgt is het voor investeerders aantrekkelijker en veiliger om hun waarde in dollars te behouden in plaats van aandelen, cryptocurrency en andere activa. De enige uitzondering zijn obligaties op basis van de Amerikaanse dollar, investeerders kiezen liever voor de veiligheid van een obligatie van de Amerikaanse overheid dan voor meer risicovolle investeringen.

Als je naar de cryptomarkt kijkt, dan zie je dat institutionele investeerders vorige week vooral uit crypto stapten. Zo werd vorige week nog 500 miljoen dollars onttrokken uit de bitcoin ETF van Purpose.

Aandelen, bitcoin en de correlatie met de dollar

De dollar en de bitcoin koers bewegen dus in omgekeerde richting. Met name de wekelijkse correlatiecoëfficiënt tussen BTC en USD daalde tot 0,77 onder nul in de week tot 3 juli. Dit is het laagste in zeventien maanden.

Bron: bitcoinwallah op Tradingview

Bitcoin staat hier niet alleen in. In de grafiek hieronder een greep uit de verschillende aandelenindexen. Geel is onze eigen AEX, rood is de S&P500 en blauw is de NASDAQ. Vooral laatstgenoemde is interessant omdat veel traders denken dat er een correlatie is tussen aandelen van techbedrijven en bitcoin.

Waar de correlatie tussen de dollar en bitcoin op 3 juli op 0,77 onder nul zit, is de correlatie tussen bitcoin en de NASDAQ 0,78 boven nul.

Bron: Tradingview

De verwachting is dat de dollar in ieder geval tot 2023 sterker wordt en de aandelenmarkten en de cryptomarkten zich kan opmaken voor veel meer pijnlijke dalingen. Tenminste, als de omgekeerde correlatie standhoudt.

De markt voor zijn

Wat je ook ziet is dat traders slimmer worden en eerder anticiperen op slecht nieuws, zoals een renteverhoging. Dit wordt frontrunnen genoemd, je bent het nieuws voor. Zo kan je bijvoorbeeld je bitcoin of aandelen verkopen voordat de Amerikaanse centrale bank weer in vergadering gaat over de rente, en deze assets weer terugkopen nadat de koersen zijn gedaald. Dit wordt inprijzen genoemd: toekomstige gebeurtenissen zijn al meegenomen in de huidige koers.

Kan gekozen koers wijzigen?

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat een renteverhoging een reactie is op de inflatie. De inflatie van mei in de VS is 8,6% vergeleken met 12 maanden daarvoor. Stel dat de inflatie de komende maanden afneemt, dan kan de centrale bank besluiten om eerder te stoppen met renteverhogingen. Op dat moment wordt het voor investeerders minder belangrijk om voor veiligheid te kiezen.

JP Morgan heeft verschillende economisch analisten geïnterviewd hierover. 40 procent van de ondervraagden denkt dat tegen het einde van het jaar, de dollar niet sterker is dan nu. 36 procent denkt zelfs dat de dollar voor het einde van het jaar zal zakken.

The post Bitcoin analyse: dollar wordt steeds sterker, wat betekent dit voor crypto? appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!