In zijn serie blogartikelen duikt Jordi van den Bussche in de wondere wereld van web3, non-fungible tokens (NFT’s) en blockchain. Hij schreef al over de metaverse en web3. Al zijn eerdere artikelen vind je hier!
De non-fungible token (NFT) wereld heeft ons het laatste jaar een hoop nieuwe dingen laten zien. Projecten hebben zich op allemaal manieren proberen te onderscheiden in de competitieve wereld die, zoals NFT fanaten zelf zeggen, de NFT space heet. Collecties van getekende plaatjes (Bored Ape Yacht club, Doodles), Unieke 1/1 kunstwerken gemaakt door kunstenaren (Beeple), en een hele hoop meer interessante projecten. Al deze kunstwerken vliegen over de toonbank voor astronomische bedragen, en ze blijven maar stijgen in waarde.
Één aspect komt overeen bij de bovenstaande voorbeelden: Het zijn allemaal eenvoudige foto, of videobestanden. In principe kan iedereen elk willekeurig bestand vastleggen op de blockchain. Dit is een van de grootste punten waar NFT-critici op blijven hameren. En dit is dan ook waar ENS het onderscheid maakt.
Ethereum Name Service
ENS, kort voor Ethereum Name Service is een platform ontwikkeld op smart contracts die gebruikers de mogelijkheid geeft een “nickname” te geven aan hun ethereum (ETH) wallet adress. De huidige wallet adressen zijn vaak 42 tekens lang en omvatten een willekeurige verzameling letters en cijfers. ENS zorgt ervoor deze lange ketting tekens om wordt gezet in een leesbare verzameling. Zo kan je je wallet adress (bijvoorbeeld: 0x76c11167dB1B5047246cf8265C835dFC52f94224) omzetten in CryptoInsiders.eth, wat een stuk beter te onthouden is!
ENS vs DNS
Mensen met ervaring in de web development sector zullen meteen de link leggen met DNS. DNS is een manier om het IP-adres van een website (Ook een verzameling nummers) te “verhullen” in een normale naam. Dit is de URL-link die jij en ik gebruiken om een website te bereiken! ENS wordt hierom ook wel de web3 versie van DNS (web2) genoemd.
ENS als NFT.
DNS adressen (dus eigenlijk website namen) worden al een hele lange tijd verhandeld. Je kunt je immers waarschijnlijk wel voorstellen dat bedrijven een hoop geld over hebben om de eigen naam in de website link te kunnen gebruiken. Een groot bedrijf, bijvoorbeeld Shell, zou immers lastig te vinden zijn als de website niet meer Shell.com is.
Dezelfde trend begint nu te ontstaan bij ENS. ENS domeinen worden massaal geclaimed, en worden verhandeld aan de grootste bieder. ENS houders beginnen hun gekochte ENS domeinen als een soort NFT te zien waarbij er echt feitelijk maar 1 mogelijk is. Er is bijvoorbeeld namelijk maar één cryptoinsiders.eth mogelijk. Dit zorgt ervoor dat er, in tegenstelling tot de honderden nieuwe plaatjes collecties, echt sprake is van een schaarste die niet zomaar opgelost kan worden. Het leuke van ENS domeinen vind ik dat ze de huidige NFT space een beetje voor gek zetten.
NFT’s staan bekend als gekke plaatjes, maar ENS gooit dat idee compleet het raam uit en maakt er een kort stukje tekst van. Heel origineel dus. Dit is ook waarom het voor collectors zo interessant is!
De toekomst van ENS
Hoewel de crypto en NFT markt volatiele, riskante, en soms een ietwat controversiële onderwerpen blijven, kan er geen twijfel over bestaan dat blockchain implementatie harder groeit dan ooit. Tegenwoordig is er bijna dagelijks nieuws over nieuwe ontwikkelingen binnen de markt. Hoewel de implementatie van ENS sterk afhankelijk is van de ontwikkeling van de crypto markt op zich, begint ENS zich steeds steviger te vestigen als vaste speler binnen de competitieve omgeving. Met support van onder andere de founder van Ethereum, Vitalik Buterin, heeft ENS een kansrijke toekomst.
ENS continues to be very valuable and important ethereum infrastructure. https://t.co/3Zxl2EoJ89
— vitalik.eth (@VitalikButerin) April 8, 2020
The post Analyse: Wat is ENS, en waarom is het de nieuwe NFT hype? Kwebbelkop legt uit
appeared first on Crypto-Insiders.