Bitcoin wordt vaak bestempeld als een middel om je te beschermen tegen inflatie. Maar wat betekent dit en kan bitcoin wel bescherming bieden tegen het destructieve beleid van centrale banken?

Voor de duidelijkheid: wij behoren tot kamp ‘geldprinten door centrale bank is belangrijke oorzaak van inflatie.’ Ja, de oorlog, het vastlopen van de logistieke keten tijdens corona en andere factoren spelen zeker mee, maar de verruiming van de geldhoeveelheid begon al eerder.

Deze cyclus is niet anders dan anders

Elke vier jaar maakt de markt een bull- en bear-cyclus door. Wellicht denk je dat deze keer anders zal zijn, maar alles wijst er op dat dat niet zo is. Dit is de vierde cyclus van bitcoin. In 2012 daalden de bitcoin koers met ongeveer 90% en vervolgens in 2015 en 2019 met meer dan 80%. Tijdens de huidige cyclus is bitcoin met 70% gedaald sinds de all time high. Voor bitcoin is dit dus business as usual, het grote verschil is dat dit de eerste keer is dat crypto een recessie zal meemaken.

Bitcoin werd geboren tijdens de financiële crisis van 2008/2009. Bedenker Satoshi Nakamoto heeft dit vereeuwigd in het eerste blok van bitcoin: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.” Deze krantenkop is een herinnering dat bitcoin gemaakt is als reactie op het onverantwoordelijk printen van geld door centrale banken.

Leven wordt duurder, maar bitcoin goedkoper

In 2009 stond de geldprinter al aan, maar pas tijdens de coronacrisis gingen alle remmen los. Door al het printen gingen de prijzen van alles wat speculatief was omhoog. Die fase is voorbij, en op dit moment zijn het niet de speculatieve assets die stijgen, maar consumentengoederen. Speculatieve assets zoals bitcoin laten juist een omgekeerd patroon zien, en zijn sinds begin dit jaar met tientallen procenten gedaald.

Fiat is bodemloze put

Door de snelle koersdaling van bitcoin zijn er veel beleggers die de hoop hebben opgegeven dat bitcoin kan beschermen bij inflatie. Bitcoin is niet waardevast gebleken en juist gedaald terwijl het normale leven duurder is geworden.

Op de korte termijn hebben deze investeerders gelijk, maar op de lange termijn niet. Er is een vaste hoeveelheid van 21 miljoen munten voor bitcoin, waarbij fiatgeld geen maximaal aantal kent. Bitcoin kent een vaste bovengrens, terwijl fiat in potentie oneindig kan dalen.

Is bitcoin gefaald?

De titel van dit artikel luidt: is bitcoin gefaald als wapen tegen inflatie?

Wellicht is dit ook een kwestie van welke definitie aangehouden wordt. Bitcoin is een wapen tegen inflatie omdat het volledig bestendig is tegen veranderingen van buitenaf. Ja, bitcoin heeft te maken met interne inflatie (de creatie van nieuwe BTC) maar deze is transparant en dus voorspelbaar. En nog belangrijker, deze neemt constant af. Dat zie je aan de afvlakkende blauwe lijn hieronder.

De intrinsieke eigenschappen zijn dus anti-inflatie, maar de markt bepaalt uiteindelijk hoe de bitcoin koers zich gedraagt. Er is geen enkele garantie dat de waarde van bitcoin op korte termijn meer rendement kan opleveren dan de inflatie afsnoept.

Onafhankelijkheid is kracht

Er is nog een reden waarom bitcoin gezien wordt als wapen tegen inflatie, en dat heeft wederom niets te maken met de koers. Ook al wordt de waarde van bitcoin uitgedrukt in dollars of de euro, BTC is niet gekoppeld aan een bepaalde economie of valuta.

Het is een wereldwijde activaklasse die de vraag over de hele wereld weerspiegelt. Bitcoin is niet gebonden aan een land en dus de grillen van de bijbehorende centrale bank en de interne markt.

Bitcoin wordt niet beperkt tot de balans van een land, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de euro, die gevoelig is voor de voor- en nadelen van de Europese economie (en die van al zijn lidstaten), waaronder het bbp, exportprijzen, monetair beleid en de vraag naar valuta.

Wachten op de markt

Terugkomend op de hoofdvraag van dit artikel, die ook wordt genoemd in de titel. Is bitcoin gefaald als wapen tegen inflatie? Als je puur naar de koers op de korte termijn zou kijken, dan is bitcoin zeker gefaald.

Maar daarmee mis je het grotere plaatje. Door de intrinsieke eigenschappen is geen enkel middel ter aarde meer geschikt om op de lange termijn een duurzame stijging mee te maken. Er komt een moment dat de markt dit gaat inzien, en dan zal zich dat ook weerspiegelen in de prijs.

Het grotere plaatje van bitcoin

Als je ver genoeg uitzoomt dan lijkt het of de markt dit al begrepen heeft. Bitcoin heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 1.576% en een totaal rendement van 18.912% van 2010 tot eind 2021.

Goud, vastgoed, aandelen en de euro

Om dit in context te plaatsen, SPDR Gold Shares heeft in dezelfde periode een gemiddeld jaarlijks rendement van slechts 5,14% en een totaal rendement van 61,67%. Ook vastgoed kan bitcoin niet bijbenen. De Vanguard Real Estate ETF gaf een gemiddeld jaarlijks rendement van 13,49% en een totaalrendement van 161,91% over dezelfde periode.

Aandelen doen het niet veel beter. Van 2011 tot 2021 behaalde de Vanguard S&P 500 ETF een gemiddeld jaarlijks rendement van 15,74% en een totaalrendement van 173,14%.

De grafiek hieronder laat de waarde van de euro-index zien. De waarde wordt gemeten ten opzichte van een mandje internationale valuta. Als er iets geen wapen tegen inflatie is, dan het wel euro’s vasthouden op je rekening.

EXY euro-index

De lange termijn van bitcoin schetst een rooskleurig plaatje. Met zijn lange levensduur en astronomisch hoge rendementen is bitcoin het risico waard geweest voor veel investeerders, zeker voor early adopters. Geen enkel ander actief komt hierbij in de buurt.

Historische prestaties garanderen natuurlijk geen toekomstig rendement. Ons advies blijft altijd om niet meer te investeren dan je kan missen.

The post Is bitcoin gefaald als wapen tegen inflatie? appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!