Financiële instituten en overheden zijn tegenwoordig regelmatig positief over cryptocurrencies. Maar het economische weer moet er helaas wel naar staan. Het International Monetary Fund (IMF) denkt dat het slecht weer gaat worden.
Somberheid en onzekerheid
Dat schrijft het instituut in het World Economic Outlook Update voor juli. Voor de rest van het jaar verwacht het IMF ‘meer somberheid en meer onzekerheid’, nu risico’s uit China en Rusland steeds meer vorm beginnen te krijgen. Dat heeft een aantal oorzaken. Zo is de inflatie hoger dan verwacht, zeker in de Verenigde Staten en Europa. Ook corona-uitbraken in China en de hierdoor ingestelde lockdowns zijn een belangrijke factor, net als de oorlog in Oekraïne.
Het IMF verwacht dat dit nog wel even zo door zal gaan. De wereldwijde economische groei was in 2021 nog maar liefst 6,1%, toen de wereld net uit de pandemie kwam. De groei van dit jaar moet uitkomen op 3,2%. Verder is de verwachting dat het strakke beleid van centrale banken zal blijven, wat de economische groei in 2023 moet verlagen naar slechts 2,9%. Dat moet de inflatie op den duur drukken, simpelweg doordat de vraag naar de rap duurder wordende goederen lager wordt.
Verder denkt het IMF aan bepaalde risico’s die nog niet duidelijk zijn. Zo zou de Russische export van gas naar Europa helemaal kunnen stoppen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de sancties die Rusland zijn opgelegd. In ontwikkelende landen kunnen schulden een probleem worden door het strakkere beleid van centrale banken. In China vormen de lockdowns en de situatie rondom vastgoed nog steeds een economisch probleem, en ook kan ‘geopolitieke fragmentatie’ wereldwijd voor minder handel en samenwerking zorgen.
Ook slecht nieuws voor crypto
Dit alles is geen goed nieuws voor cryptocurrencies. In theorie presteren crypto-activa het beste in een stabiele wereld waarin landen goed met elkaar samenwerken en waarin centrale banken de teugels laten vieren. Genoeg economische groei helpt natuurlijk ook een hoop. Op dit moment zitten we in exact de tegenovergestelde situatie, en crypto blijft natuurlijk risicovol.
Cryptovaluta, of ‘crypto-activa’ zoals het IMF ze noemt, komen in het rapport maar een paar keer voor. Het IMF benadrukt dat veel digitale activa hard zijn gedaald de afgelopen maanden, maar tot nu toe vormen ze geen bedreiging voor de rest van het financiële systeem.
The post Analyse: IMF: donkere wolken boven economie en crypto
appeared first on Crypto-Insiders.