Een tijdje terug was te lezen dat Ethereum (ETH) niet echt decentraal te noemen was. Een overgrote meerderheid van de nodes was namelijk in handen van slechts een handvol grote partijen. Experts maken zich om deze reden enigszins zorgen, vooral in de aanloop van de extreem belangrijke merge over een paar weken tijd.
Ethereum nodes
Een significante meerderheid, 69% om precies te zijn, van de meer dan 4.500 nodes van het Ethereum netwerk in handen zijn van slechts drie grote cloud-service aanbieders. Ethereum nodes zijn computers die verbonden zijn met netwerk en informatie heen en weer versturen om zo transacties te valideren. Nodes zijn een cruciaal onderdeel van het netwerk dus.
De grootste van de drie is Amazon Web Services (AWS). Meer dan 50% van alle Ethereum nodes zijn hier gevestigd. Op plek twee staat Hetzner met 15% en op de derde plek staat OVH, met 4,1%. Deze partijen hebben in theorie dus best wel veel macht over het Ethereum netwerk en experts waarschuwen dat dit tot kwetsbaarheden kan leiden in de toekomst, vooral wanneer het netwerk na de merge overschakelt naar een proof-of-stake consensus model.
Ontwikkelaar reageert
Een lead-developer van het Ethereum netwerk, Péter Szilágyi, reageert op dit punt. Volgens hem klopt het verhaal enigszins en zijn zij ook al langere tijd bezig om dit te veranderen. Echter, zo makkelijk blijkt dat niet te zijn.
Het draaien van een node is op dit moment erg duur. Dat is precies de reden waarom node operators gebruik maken van cloud services zoals Amazon. Er bestaat een mogelijkheid om de kosten voor node operators significant te verlagen, dat beschrift Szilágyi, maar dit komt uiteraard ook weer met haken en ogen.
We’ve been saying it since Devcon IV. Either the state gets pruned, or you will end up with nobody running home nodes.
Everyone went crazy at the thought of state rent. Alexey almost got crucified for researching it. Well, now you’re seeing the effect of no pruning.
¯_(ツ)_/¯ https://t.co/SkmD2Q39wE
— Péter Szilágyi (karalabe.eth) (@peter_szilagyi) August 26, 2022
Hij beweerde dat er al sinds Devcon IV naar wordt gestreefd om de database te snoeien, ofwel prunen. Pruning verwijst naar het verkleinen van de grootte van de blockchain tot een punt waarop ontwikkelaars een betrouwbaar register kunnen maken met een bepaalde grootte.
Szilágyi voegde eraan toe dat het idee destijds op hevig verzet stuitte en dat de huidige centralisatie in nodes daar een direct gevolg van is. Aan de ene kant is er dus wel degelijk sprake van een zwakke plek, en Ethereum ontwikkelaars zijn zich hiervan bewust. Maar klaarblijkelijk is het niet nog ernstig genoeg om echt stappen te ondernemen.
The post Analyse: Is Ethereum kwetsbaar in de aanloop naar de merge?
appeared first on Crypto-Insiders.