Agustín Carstens schreef namens de BIS een blog op de website van het IMF over cryptocurrency. Hij zegt dat de technologie van cryptocurrency gecombineerd moet worden met het vertrouwen van het volk in centrale banken. Alleen dan kan de potentie van crypto benut worden.
Carstens is de eindbaas van Bitcoin
Deze woorden klinken mild, maar het is een valkuil. Carstens wordt niet voor niets beschouwd als de eindbaas die bitcoin (en crypto) moet overwinnen. Hij is de uitvoerend directeur van de Bank of International Settlements (BIS), ofwel de centrale bank van alle centrale banken. De BIS is een overkoepelde organisatie voor centrale banken en het doel is om samenwerking te bevorderen.
IMF staat voor International Monetary Fund en is onderdeel van de Verenigde Naties. Het doel van het IMF is om de economieën van de 190 lidstaten te verbeteren.
Pleidooi voor CBDC, en tegen crypto
Op de website van het IMF hebben verschillen directeuren (waaronder Carstens) van de BIS een blog gedeeld waarin ze hun mening geven over cryptocurrency.
“Wij stellen dat het monetaire systeem van de toekomst gebruik moet maken van de nieuwe technische mogelijkheden van crypto, maar gebaseerd moet zijn op het vertrouwen dat centrale banken bieden.”
Het wordt al snel een pleidooi tegen crypto, en voor een CBDC. Dit is digitaal geld uitgegeven door centrale banken.
“Met andere woorden, elke legitieme transactie die met crypto kan worden uitgevoerd, kan beter worden bereikt met geld van de centrale bank. Digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) en andere openbare infrastructuur kunnen een rijk en divers monetair ecosysteem ondersteunen dat innovatie in het algemeen belang ondersteunt.”
Geen bitcoin, wel blockchain
Ze schrijven dat ze fan zijn van blockchain, de technologie achter cryptocurrency. Maar volgens de drie schrijvers kent de crypto-industrie veel tekortkomingen. Denk aan de beweeglijkheid van de koers, nauwelijks regelgeving en gebrekkige schaalbaarheid. Het IMF zegt dat centrale banken kunnen helpen bij het oplossen van deze problemen.
“Crypto is niet stabiel of efficiënt. Het is een grotendeels ongereguleerde sector en de deelnemers zijn geen verantwoording verschuldigd aan de samenleving. Frequente fraude, diefstal en oplichting hebben geleid tot ernstige bezorgdheid over de marktintegriteit.”
Crypto vervangen door CBDC
De toekomst van crypto kan volgens de IMF alleen gegarandeerd worden als centrale banken zich hiermee bemoeien. En met bemoeien bedoelen ze dat al het normale geld en de crypto’s die nu bestaan vervangen worden door CBDC’s.
“Crypto heeft ons kennis laten maken met de mogelijkheden van innovatie. Toch moeten de meest bruikbare elementen ervan op een steviger fundament worden gebracht. Door nieuwe technische mogelijkheden toe te passen [door] voort te bouwen op een kern van vertrouwen, kan centralebankgeld de basis vormen voor een rijk en divers monetair ecosysteem dat schaalbaar is en ontworpen met het algemeen belang in gedachten.”
Het nieuwsplatform van BTC Direct, waarop jij nu dit artikel leest, gaat veranderen. De website wordt overgenomen door onze partner BLOX. Hierdoor gaan een aantal dingen veranderen. Benieuwd wat? Klik dan op de afbeelding of deze link: https://nieuws.btcdirect.eu/btc-direct-nieuws-wordt-blox-nieuws/
CBDC voor financiële instituties en normale mensen
Het rapport noemt de tokenisatie van vastgoed als voorbeeld van hoe centrale banken digitale activa kunnen gebruiken.
“Ten eerste kunnen wholesale CBDC’s – een superieure weergave van geld van de centrale bank voor exclusief gebruik door banken en andere vertrouwde instellingen – nieuwe technische mogelijkheden bieden.¨
“De koper en verkoper van een huis kunnen bijvoorbeeld vooraf overeenkomen dat de tokenized betaling en de tokenized eigendomsoverdracht gelijktijdig moeten plaatsvinden… “
“Ten tweede hebben CBDC’s op retailniveau een groot potentieel voor snelle betalingssystemen. Retail CBDC’s zouden werken als digitaal geld dat beschikbaar is voor huishoudens en bedrijven, met diensten die worden geleverd door particuliere bedrijven.”
Wat is het verschil?
De blog spreekt dus over twee verschillende CBDC’s.
- Wholesale CBDC verwijst naar financiële instellingen die reservedeposito’s aanhouden bij een centrale bank. Het vergemakkelijkt de verbetering van de efficiëntie van betalingen en effectenafwikkeling, evenals het verlagen van de krediet- en liquiditeitsrisico’s van de tegenpartij.
Bij een binnenlands betalingssysteem treedt de centrale bank op als centrale tegenpartij als er een transactie naar het buitenland wordt uitgevoerd. Hiervoor verwacht het IMF dat een blockchain nodig is.
- Een retail CBDC is geld voor het grote publiek, voor normale mensen en normale bedrijven. Vergelijk het met ons geld nu, maar dan op een blockchain. Het gevaar is dat geen enkele transactie meer anoniem is (je kan nu een briefje van 10 aan je broer geven en niemand die er achter komt). Daarnaast is elke CBDC traceerbaar en zal het mogelijk worden om rente in te programmeren. Ook is er de angst dat je korting krijgt als je in bepaalde sectoren geld uitgeeft en dat je geld een houdbaarheidsdatum krijgt.
In ons huidige betaalsysteem zijn centrale banken verantwoordelijk voor het voorzien van geld aan commerciële banken. Commerciële banken zijn op hun beurt verantwoordelijk voor het beschikbaar maken van normaal geld aan ons allemaal. Deze rol kan door de lancering van CBDC overgenomen worden door centrale banken.
The post IMF: bitcoin en crypto missen betrouwbare basis van centrale banken appeared first on BTC Direct | Nieuws.