Gisteravond rond 19:00 zakte de bitcoin koers opeens in elkaar. Binnen drie uur daalde de bitcoin waarde met 1.000 euro naar 19.000 euro. Die daling heeft grote gevolgen voor de futuresmarkt. Geen zorgen, we leggen alles uit zodat je volledig op de hoogte aan de dag kan beginnen!
Bitcoin koers daalt 4%
In de koersgrafiek hieronder lijkt bitcoin van een klif gevallen te zijn. Bovenaan genieten oudjes van de zon en hoor je vogeltjes 20.000 euro fluiten. Maar binnen drie uur is die zon verdwenen, zijn de vogeltjes dood en rest alleen nog maar stilte.
Wat is een spotmarkt voor bitcoin?
De koersgrafiek is een weergave van de spotmarkt. Dit is een term om aan te geven dat financiële instrumenten, zoals bitcoin, altcoins, grondstoffen, valuta’s en aandelen worden verhandeld voor onmiddellijke levering. Je betaalt euro’s en je ontvangt bitcoin, dit werkt natuurlijk ook andersom.
BLOX is een perfect voorbeeld van een spotmarkt, je drukt op kopen en je coins worden direct bijgeschreven in je kluis. De laatst betaalde prijs bepaalt ook meteen de spotprijs, ofwel de actuele koers.
Naast de spotmarkt bestaat er ook een futuresmarkt. Hier koop je contracten die je in de toekomst (vandaar future) pas hoeft in te lossen. Deze contracten zijn gebaseerd op de activiteit op de spotmarkt. Zo kan je een contract kopen waarin staat dat je er van uitgaat dat de bitcoin koers in twee weken hoger of lager is dan nu.
Hoe werkt een bitcoin futurescontract?
Futures zijn contracten die de eigenaar op een bepaald moment in de toekomst controle geven over de onderliggende waarde, tegen een vandaag overeengekomen prijs. Een voorbeeld:
Bitcoin wordt momenteel verkocht voor 19.000 euro en een futures-contract voor 20.000 euro per bitcoin over 2 weken is beschikbaar. Als je denkt dat bitcoin op het moment van afloop van het contract hoger zal zijn dan 20.000 euro, dan kan je dat contract kopen.
Stel bitcoin stijgt zelfs naar 21.000 euro, dan is je voorspelling correct en kan je die bitcoin kopen voor 20.000 euro. Deze kan je vervolgens verkopen met een winst van 1.000 euro.
Als je voorspelling echter niet klopte en bitcoin is minder waard dan die 20.000 euro, dan betaal je meer dan de spotprijs om het contract af te wikkelen. In de cryptowereld worden deze contracten ook zonder eindtijd aangeboden, je kan dan tussentijds verkopen of geliquideerd worden.
Bij zo’n ‘tussentijds’ contract moet je namelijk een onderpand aanhouden om te garanderen dat je het verschil tussen de afgesproken prijs en de werkelijke spotprijs kan betalen.
90 miljoen euro aan bitcoin liquidaties
Lukt dit niet, dan wordt je contract geliquideerd. Door de daling van gisteravond zijn er voor meer dan 90 miljoen euro aan bitcoin contracten geliquideerd, het hoogste aantal in drie weken.
De groene balken in de grafiek hieronder geven het aantal liquidaties van long contracten aan (gokken op een hogere prijs in de toekomst). De rode zijn short contracten( gokken op een lagere prijs).
Er valt veel geld te verdienen als je futurescontract goed afloopt. Je kan namelijk met hefboomconstructies werken, iets wat we niet aanraden omdat het risico op liquidatie exponentieel toeneemt.
Hoe beweeglijker de bitcoin koers op de spotmarkt is, des te meer interesse er is voor futurescontracten met hefboomwerking.
Bitcoin koers beweegt te weinig
Bitmex biedt een tool op Tradingview om die beweeglijkheid te meten. Op dit moment staat de index op 19.85, dat is sinds eind 2019 niet meer behaald. Ofwel, de koers is saai voor bitcoin investeerders. Wellicht te saai voor investeerders die graag met hefboomconstructies werken.
Een index van CryptoCompare, die bitcoin-futures-contracten gebruikt om uit te rekenen in hoeverre de prijzen naar verwachting zullen veranderen is 77,25 , aan het begin van het jaar was dat nog 90.
De realiteit is dat de bitcoin koers niet veel beweegt en traders verwachten op dit moment ook weinig beweging, ondanks de daling van 4% vandaag.
Geen interesse in bitcoin door gebrek aan beweging
Voor langetermijnbeleggers in traditionele activa zoals aandelen of obligaties, kunnen kleinere prijsschommelingen een positief effect hebben. Maar voor veel investeerders en bedrijven in de bitcoin-economie is dat niet het geval.
Crypto-beurzen die futurescontracten aanbieden verdienen bijvoorbeeld geld door kosten in rekening te brengen voor transacties. Daalt de beweeglijkheid, dan wordt er minder gehandeld.
Stéphane Ouellette, CEO FRNT FInancial, aanbieder van futurescontracten zegt tegen Reuters:
“De hoogste niveaus van beweeglijkheid vallen meestal samen met de grootste interesse in crypto. De interesse van mensen verdampt en ze zeggen: ‘Ik geef op dit moment niet echt om crypto’.”
The post Bitcoin levert 4% in en zakt tot 19000 euro, daling zorgt voor liquidaties appeared first on BTC Direct | Nieuws.