De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag de rente verhoogd met 0,75% procent. Deze verhoging volgt op de eerdere verhoging van juli, de maand waarin de ECB voor het eerst in 11 jaar de rente verhoogde met 0,5%. Met deze rentestijging komt de depositorente voor het eerst sinds 2014 weer boven de nul (deze was daarvoor dus -0,5%, en op dit moment 0,75%).
Geen ‘forward guidance’ meer
Net als de Amerikaanse centrale bank heeft de ECB in juli de zogenaamde ‘forward guidance’ losgelaten. Forward guidance betekent dat de centrale bank vooraf meer duidelijkheid geeft over de beleidsplannen ten aanzien van de rente. Op dit moment is daar geen sprake van en laat de ECB zich leiden door de meest recente economische data. Dat heeft nu dus geleid tot een renteverhoging van … procent.
Het grote doel van de renteverhogingen mag duidelijk zijn, het afremmen van de inflatie. In augustus werd de eurozone geconfronteerd met een gemiddelde inflatie van 9,1 procent. Dat getal vormt een absoluut record voor de muntunie. Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan maakt zich met name zorgen over de effecten van de energiecrisis in de eurozone.
Daarmee komt de ECB mogelijk in een lastige spagaat terecht. Aan de ene kant heeft de belangrijkste centrale bank van Europa de doelstelling om de inflatie binnen de perken te houden, maar aan de andere kant lijkt er steun nodig voor de hoge energierekeningen. Het beschermen van de consument en het bedrijfsleven als het gaat over de energierekening, kan weleens slecht uitpakken voor de inflatie.
Weinig geloof in mogelijkheden ECB
Econoom Brzeski van het Nederlandse ING is er niet van overtuigd dat de ECB het in zich heeft om de inflatie in te perken. Agressieve renteverhogingen zijn volgens de econoom op dit moment niet het middel dat de eurozone nodig heeft. “De economie is verre van oververhit en zal bijna onvermijdelijk in een winterrecessie belanden, zelfs zonder verdere renteverhogingen”, aldus Brzeski die pleit voor een meer geleidelijke aanpak van de ECB.
De verwachting is dat het tempo van de renteverhogingen na de beslissing van vandaag afneemt. Economen van de Britse vermogensbeheerder abrdn zetten in op kleinere verhogingen voor oktober en december. “Vooruitkijkend is het mogelijk dat de ECB de rente in oktober nogmaals verhoogt. Maar het is lastig voor te stellen dat de ECB de rente daarna verder verhoogt, gezien de verwachte winterrecessie in de eurozone”, aldus Brzeski nogmaals.
Wat betekent dit voor bitcoin?
Voor bitcoin is de renteverhoging van de ECB in eerste instantie geen goed nieuws. De absolute schaarste van 21 miljoen eenheden is hetgeen wat bitcoin bijzonder maakt ten opzichte van fiatgeld. Met de renteverhoging neemt de relatieve schaarste van de euro toe.
Als je dit combineert met de hoge inflatie (12% op dit moment) en de winterrecessie die veel economen voorspellen, en er staat een lastig scenario voor bitcoin. Zowel de hoge inflatie als een recessie betekenen namelijk dat particulieren en bedrijven minder te besteden hebben. De hand gaat op de knip als het om investeren gaat en er ontstaat een vlucht naar fiatgeld. Het blijft immers de euro waar iedereen de rekeningen mee moet betalen. In tijden van hoge onzekerheid zie je dan ook dat veel mensen vluchten naar die relatief veilige haven.
The post Europese Centrale Bank verhoogt rente met 0,75%, wat betekent dit voor bitcoin? appeared first on BLOX | Nieuws.