Een jaar is snel voorbij, zeker als je je bedenkt dat bitcoin (BTC) nog niet zo lang geleden een slordige 40.000 euro duurder was. Het is nu ook één jaar geleden sinds El Salvador zijn Bitcoin-wet officieel maakte. Dit is hoe het Midden-Amerikaanse land er nu voor staat.
Bitcoin sinds 1 jaar wettelijk betaalmiddel
Op 7 september kondigde El Salvadors president Nayib Bukele aan dat Bitcoin officieel een wettig betaalmiddel is geworden. Op die dag ging de voorgestelde wet officieel van kracht – sindsdien is BTC ‘legal tender;’ een wetteleijk betaalmiddel. Het land kocht bovendien direct 400 BTC. Toentertijd stond de balans op 400 BTC in totaal, maar daar is inmiddels veel meer bijgekomen. In mei schreven we dat het totaal vermoedelijk op 2.301 BTC ligt, als alle data rondom de aankopen kloppen.
Maar sinds vorig jaar is de cryptocurrency hard in waarde gedaald. Bitcoin Treasuries schat de gemiddelde aankoopprijs van El Salvador op 34.000 dollar per BTC. De waarde van de bitcoins in de staatskas is dus bijna gehalveerd.
Wet nog steeds controversieel
Maar niet iedereen is fan van de nieuwe wet. Zo gingen vorig jaar honderden mensen de straat op in het land. Zij vonden het een slechte beslissing omdat de bitcoin koers vaak ongelofelijk volatiel is. El Salvador heeft behalve de Amerikaanse dollar en bitcoin geen andere officiële fiatvaluta.
Iedere ondernemer in het Latijns-Amerikaanse land moet bitcoin accepteren als betaalmiddel. Niet iedere inwoner hoeft ermee te betalen, maar ondernemers worden hard aangepakt met boetes als ze BTC niet accepteren. 70% van de inwoners zouden toen tegen de wet zijn geweest.
Er is ook kritiek op de bijbehorende Chivo-wallet. Veel mensen zouden hier hun dollars of bitcoins in hebben bewaard en ze vervolgens om onduidelijke redenen zijn verloren – of dit te maken heeft met seed phrases is niet bekend. Reuters schrijft dat de adoptie van de wallet niet om over naar huis te schrijven is.
Grote plannen met Bitcoin
Ondanks de kritiek heeft de overheid grootse plannen. Zo wil het mining-faciliteiten bouwen die de warmte van vulkanen gebruiken als energiebron, en zelfs een ‘Bitcoin-stad’ is al geopperd. Dit wil het land bekostigen met leningen met bitcoins als onderpand, maar die zijn vorige week nog opnieuw uitgesteld. Grote plannen dus, maar een groot deel moet nog in werking worden gesteld.
The post Analyse: Bitcoin wet El Salvador is 1 jaar oud, hoe staat het er nu voor?
appeared first on Crypto-Insiders.