De crypto koersen werden deze week gedomineerd door twee coins die wel heel veel van elkaar weghebben: Terra Luna Classic en Terra Luna 2. Wat is het verschil tussen deze twee? Allereerst, een blik op de grafieken.
Terra Classic (LUNC) koers stijgt 185%
Wat een week voor de koers van Terra Classic (LUNC), de waarde van de crypto steeg op BLOX maar liefst 185%! Daarmee laat het elke andere coin in de top 100 qua marktwaarde ver achter zich. De beste dag was maandag 5 september, toen kon de koers een groei van meer dan 70% noteren.
In de grafiek hierboven wordt de waarde van LUNC uitgedrukt in dollars en staat elke candle voor 4 uur. Tot nog toe lijkt de koers een ondersteuning gevonden te hebben, deze heeft zich vanaf maandag gevormd.
Er is een aantal duidelijke, fundamentele redenen waarom de koers van LUNC zo hard stijgt. Het LUNC-ecosysteem is nu in handen van de community, en zij hebben gestemd en hebben recente wijzigingen doorgevoerd. Denk aan een belasting van 1,2% op transacties, die zal worden gebruikt om het totale aanbod van de coin te verminderen.
Gedurende de week hebben meerdere cryptobeurzen bekend gemaakt hier aan mee te werken, waaronder KuCoin twee dagen geleden.
Terra Luna 2 koers stijgt 90%
Dan rest ons nog om te kijken naar de koers van Terra Luna 2. Deze week is de waarde gestegen met 90%, maar de absolute knaller was gisteren.
Van het laagste tot het hoogste punt steeg de waarde gisteren met 290% binnen 8 uur. En dit is absoluut geen geleidelijke weg omhoog, dit is vergelijkbaar met de carrière van Leonardo DiCaprio na de Titanic.
De reden van deze stijging? Die moeten we je verschuldigd blijven. Volgens collega-schrijver Thom Derks komt het vooral door de tokenomics van Terra Luna (kleine marketcap) en is er geen fundamenteel nieuws.
Het is nu afwachten of LUNA op een drijvend stuk hout mag blijven of dat de coin net als Jack kopje onder gaat en de koers hard terug zakt.
Wellicht werken de koersen van LUNC en LUNA als een soort symbiose, waar de een de ander onvrijwillig vooruit helpt.
Verschil tussen Luna Classic en Terra Luna 2
In den beginne was er alleen Do Kwon. Vanuit de hemel streek hij neer op onze aardkloot om de mensheid zijn Terra Luna te giften. Dit cryptoproject bestond uit de coin Luna en stablecoin TerraUSD. Deze twee engelen voerden een delicate dans uit, waarbij TerraUSD altijd 1 dollar waard moest zijn door de verkoop, of koop van Luna.
Er werden liederen gezongen ter ere van Terra Luna, bitcoiners prezen het project de hemel in want Terra zou voor miljarden aan bitcoin kopen (beetje overdreven, niet iedereen was fan).
Toen begon het te donderen en in mei van dit jaar viel de hemel. Door een algehele malaise op de cryptomarkt was het onmogelijk voor TerraUSD om 1 dollar waard te blijven en stortte het hele ecosysteem van Do Kwon in elkaar. Zowel Luna als TerraUSD daalden in no-time naar 0.
In de nasleep van de implosie kwam Do Kwon met een voorstel genaamd Terra Ecosystem Revival Plan 2. Hij stelde voor om een via een hard fork een nieuwe blockchain te maken om vervolgens nieuwe tokens te verdelen onder de communityleden op basis van het aantal TerraUSD en Luna dat ze bezaten.
De meerderheid van de nodes stemden voor. Op 28 mei 2022 werd de nieuwe blockchain van Terra gelanceerd, deze noemen we voor het gemak Terra 2. De coin van deze nieuwe blockchain is Luna, net als voor de hard fork.
Tegelijkertijd bleef de oude blockchain, inmiddels omgedoopt tot Terra Classic, gewoon bestaan. De bijbehorende crypto werd omgedoopt tot Luna Classic, met als afkorting LUNC.
De term ‘Classic’ is een verwijzing naar de splitsing van Ethereum/Ethereum Classic na de DAO-hack van Ethereum van 2017. Kwon noemde de ineenstorting van zijn eco systeem zelfs “Terra’s DAO-hackmoment.”
Kwon kan wel meer roepen, maar inmiddels is LUNC, welke hij voor dood achterliet, opgeklommen tot plek 29 qua meest waardevolle cryptoprojecten. Zijn eigen LUNA 2 staat op plek 66 volgens Coinmarketcap.
The post Terra Luna 2 en LUNC uitgelegd, wat is het verschil en waarom stijgen ze zo hard? appeared first on BLOX | Nieuws.