Deze week gaat het dan eindelijk gebeuren; Ethereum (ETH) beëindigt zijn tijdperk als Proof-of-Work (PoW) netwerk en gaat verder met Proof-of-Stake (PoS). Het is de grootste update die het netwerk ooit heeft uitgevoerd en zorgt er bijvoorbeeld voor dat het veel energiezuiniger wordt. Maar de hype omtrent deze Merge is groot, en misschien wel té groot.
Ethereum Merge is (nog) niet de grote oplossing
Een van de grote problemen waar Ethereum de afgelopen jaren mee te maken heeft gehad zijn de hoge transactiekosten. In tijden waarin veel mensen gebruikmaken van het netwerk, stijgen de transactiekosten soms de pan uit. Een pijnlijk knelpunt dat mogelijk de verdere adoptie van het netwerk verder kan afremmen.
De ontwikkelaars achter het netwerk zijn hier uiteraard van op de hoogte en hebben ook al plannen om het probleem op te lossen. Hier en daar merk ik dat vooral mensen die nieuw zijn in crypto denken dat de Merge de heilige graal is die al Ethereums problemen zal oplossen.
Dit is een van de redenen waarom ik denk dat de Ethereum Merge overhyped is. De overstap naar PoS middels de Merge betreft namelijk enkel de consensuslaag en “verandert geen significante parameters die de netwerkcapaciteit of doorvoer direct beïnvloeden,” aldus de Ethereum Foundation zelf.
Maar er zijn meer redenen te bedenken waarom de komende Merge wellicht niet zal brengen wat menig investeerder verwacht. Sinds kort ben ik actief op Twitter en daar deelde ik onlangs een interessant artikel van Bankless waarin een aantal van deze punten naar voren worden gebracht.
Ethereum prijsverwachting Merge
Zoals gezegd is de Merge een groot crypto nieuws evenement, misschien wel het grootste van 2022. De focus bij een groot deel van de investeerders ligt, begrijpelijk, op de prijs. Wat gaat de ethereum prijs doen na de Merge? Een overheersende gedachte is dat de ETH prijs wel moet gaan stijgen.
Wanneer we echter naar alle factoren kijken dan ligt dit zeker niet voor de hand. Een van de argumenten dat de ETH prijs gaat stijgen is het feit dat heel veel ETH vastzit in het staking contract. Investeerders kunnen hier al lange tijd ETH staken en hier rendement op verdienen. Het nadeel is echter dat de crypto in dit contract vastzit en ook niet na de Merge verhandeld kan worden.
Dit zorgt ervoor dat een hoop ETH buiten de markt aan de zijlijn staat en dus ook niet gedumpt kan worden. Dit is een positieve factor omdat hiermee de mogelijke verkoopdruk afneemt. Pas na de Shangai update kunnen investeerders hun vastgezette ether weer opnemen, maar wanneer deze update plaatsvindt is niet precies bekend.
Wat we wel weten is dat de markt altijd vooruitkijkt. En het vooruitzicht dat deze enorme hoeveelheid crypto ontgrendeld gaat worden kan juist een negatief effect hebben, zeker als je je bedenkt dat er op dit moment al 24 miljard euro in dit contract zit.
ETH staking beloning
Een ander argument voor een mogelijke prijsstijging is het feit dat men nu een rendement kan verdienen op deze vastgezette ETH. Waar stakers nu nog ongeveer 4% per jaar kunnen verdienen, zal dit na de Merge waarschijnlijk afnemen.
Het is aannemelijk dat het aantal stakers zal blijven toenemen na een succesvolle Merge. Dat betekent ook dat de block rewards onder meer stakers verdeeld zullen moeten worden, wat een van de factoren is dat de staking rewards waarschijnlijk zullen afnemen. Waar ETH holders nu dus nog zo’n 4% ontvangen, kan dit volgend jaar af zijn genomen tot 3,2%.
Conclusie: De Merge is een belangrijke ontwikkeling voor Ethereum, maar brengt misschien niet direct waar investeerders op hopen. Een scenario waar ik dan ook zeker rekening mee houdt is een sell the news event waarin de ETH koers na de Merge een flinke dump maakt. Ik blijf dus deze week vooral op mijn handen zitten en blijf het laatste ethereum nieuws goed in de gaten houden! Wat verwacht jij dat er gaat gebeuren? Deel je mening in onze Crypto Insiders Premium-omgeving.
The post Analyse: Timo’s take: De Ethereum Merge is overhyped
appeared first on Crypto-Insiders.