Er zijn steeds meer oplichters scammers actief op Twitter die zich voordoen als Ethereum (ETH) medeoprichter Vitalik Buterin. Het is de week van de Ethereum ‘merge’ en daar maken scammers massaal gebruik van. Meerdere nepaccounts doen zich voor als Buterin om op die manier crypto afhandig te maken van nietsvermoedende Twitteraars.
Twitter Nepaccounts
Bots en nepaccounts zijn al langer een groot probleem op crypto-twitter. Naast Buterin wordt ook Binance-oprichter Changpeng Zhao vaak geïmiteerd door scammers. Oplichters maken een account dat heel veel lijkt op het echte Twitteraccount door dezelfde profielfoto te nemen. Ook zorgen ze ervoor dat de Twitternaam bijna identiek is aan die van de echte Buterin of Zhao. Dit doen ze door de naam te kopiëren en een klein leesteken toe te voegen dat je snel over het hoofd ziet.
Entrepreneur Elon Musk wees al vaker op het nepaccount-probleem van Twitter. Hij claimde dat 90% van de accounts die reageren op zijn tweets, nep zijn.
Ethereum merge oplichters
Met alle hype omtrent de merge deze week, liggen er nog meer mogelijkheden voor crypto-scammers. Zij focussen zich vooral op nietsvermoedende nieuwelingen in cryptoland. Er zijn talloze manieren waarop de scammers mensen in de val proberen te lokken. In de week van de merge springen drie manieren eruit.
De eerste manier is het aanbieden van neppe ETH 2.0 tokens. Het wordt de slachtoffers wijsgemaakt dat ze vanwege de update moeten migreren naar een nieuwe Ethereum blockchain. Vervolgens maken scammers gebruik van frauduleuze transacties om gebruikers te bestelen van hun coins of private keys.
Daarnaast is een veelgebruikte zwendel het aanbieden van neppe mining pools. Ethereum gaat naar een proof-of-stake (Pos) systeem. Scammers spelen hierop in door slachtoffers over te halen om deel te nemen aan neppe stake pools. Na het verzenden van hun ethereum naar de neppe pool, zien ze hun coins nooit meer terug.
De laatste en misschien wel meest voorkomende scam op twitter is het aanbieden van neppe airdrops. Een airdrop is een proces waarbij cryptoplatformen gratis coins aan gebruikers uitdelen. Scammers doen alsof er zo’n airdrop plaatsvindt voor ETH, en plaatsen een link naar een frauduleuze website. Op deze websites worden bezoekers gevraagd van alles in te vullen waarna ze een groot risico lopen om hun coins of private keys kwijt te raken.
The post Analyse: Pas op: Ethereum merge oplichters actief, incluis Buterin imitatoren
appeared first on Crypto-Insiders.