Ondanks de flink lagere prijzen zijn criminelen niet teruggedeinsd van blockchains en cryptocurrencies. Sterker nog, ze hebben er een tandje bijgedaan. 2022 zag nu al een recordbedrag aan gestolen coins. Onderzoekers van Stanford hebben een idee om diefstal op blockchain nóg onaantrekkelijker te maken. Ze hebben een voorstel gedaan om transacties op Ethereum (ETH) omkeerbaar te maken.
Omkeerbare transacties op Ethereum
Dat schrijft Stanford-onderzoeker Kaili Wang op Twitter. Samen met een aantal anderen heeft zij een voorstel gedaan om transacties op Ethereum omkeerbaar te maken onder bepaalde omstandigheden. In een blogpost en in het paper ‘ERC-20R and ERC-721R: Reversible Transactions on Ethereum’ leggen de drie onderzoekers uit wat ze precies onder het voorstel verstaan.
2/ The major hacks we’ve seen are undeniably thefts with strong evidence. If there was a way to reverse those thefts under such circumstances, our ecosystem would be much safer.
Our proposal allows reversals only if approved by a decentralized quorum of judges. The steps:— kaili.eth (@kaili_jenner) September 24, 2022
Het idee verwoest niet het principe waar blockchain voor staat. Blockchains moeten immers open, permanente databases die vertrouwen bieden mogelijk maken. In plaats daarvan voegt het juist wat toe. Er zit namelijk nogal wat risico in crypto-transacties die je bij het reguliere bankensysteem veel minder hebt. Als je je geld per ongeluk naar het verkeerde walletadres stuurt, dan is het weg. Er is ook geen bedrijf dat je opbelt als er opvallend grote bedragen worden overgemaakt naar adressen waar je niet bekend mee bent.
ETH omkeren kan niet zomaar
Omkeerbare transacties kunnen een uitweg bieden. Als fondsen worden gestolen, dan zou een slachtoffer via een smart contract kunnen vragen om de gestolen tokens tijdelijk te bevriezen. Een decentraal team van juryleden kan dan volledig via de blockchain oordelen over of de tokens moeten worden bevroren en eventueel moeten worden teruggezonden.
Ook beschrijft de paper manieren om deze ‘decentrale rechters’ eerlijk te houden, bijvoorbeeld met vergoedingen. Het omkeren kan dus niet zomaar. Het wordt verder bemoeilijkt door het proces bijvoorbeeld maar drie dagen na de transactie mogelijk te maken.
Het moet ook benadrukt worden dat het geen betrekking heeft op het omkeren van transacties met specifiek ETH-tokens, maar om uitsluitend die van een geheel nieuwe (potentiële) token op Ethereum. Het is geen ERC-20-coin, in plaats daarvan stellen de onderzoeker twee geheel nieuwe standaarden voor onder de namen ERC-20R en ERC-721R.
The post Analyse: Voorstel omkeerbare transacties op Ethereum gaat diefstal tegen
appeared first on Crypto-Insiders.