Blockchain klinkt misschien erg abstract, maar blockchain-netwerken hebben nog steeds infrastructuur nodig om te functioneren. Bij sommige netwerken vormt dit een bron van problemen, zoals bij Solana (SOL). De situatie is nu zó ernstig dat sommige mensen zich afvragen of Solana wel decentraal is.
Hetzner wil niets met Solana te maken hebben
De Duitse cloudprovider Hetzner is gastheer voor een enorm aantal crypto-bedrijven, maar eerder dit jaar bleek dat het hier helemaal niets mee te maken wil hebben. Het verbood crypto-ontwikkelaars zelfs volledig om blockchain-gerelateerde applicaties op zijn servers te draaien. Een stap met grote consequenties, aangezien het de op één na grootste cloudprovider voor Ethereum-ontwikkelaars was. Dat is het nu zelfs nog steeds.
uhhh…. 1/3 of Solana nodes run on Hetzner though? Is this a pivot from Hetzner? (Is this news to those validators?)@SolanaFndn @IsdrsP @laine_sa_ are you guys aware of this?https://t.co/xQj7kycnFv
— Max Sherwood in Lisbon at Breakpoint (@WholegrainMax) August 26, 2022
Voor Solana is de situatie niet anders. Afgelopen zomer gebruikte iets meer dan een derde van alle validators op dit netwerk Hetzner, nu is dat volgens Google Cloud-ontwikkelaar zelfs ongeveer 40%. Inmiddels zijn duizenden nodes offline gegaan door de beslissing van Hetzner. Samen zijn zij goed voor ongeveer 20% van het staking-volume. Als je bij Hetzner de validators van Equinix en Amazon Web Services (AWS) optelt, dan hebben zij 65% van de voting-macht.
Okay, we need to talk about Hetzner banning @solana nodes.
I monitored the infrastructure decentralization of Solana throughout all of August via a tool that I built.
~40% of Solana validators live on hetzner, adding up to ~20% of total network stake.
A thread
(1/10) pic.twitter.com/obsVUlQE50— Sam Padilla (@theSamPadilla) November 2, 2022
Het is een reëel risico dat dit een probleem gaat worden. Op Ethereum is er namelijk al censuur vanwege vergelijkbare redenen. Sinds de Merge-upgrade worden transacties die niet voldoen aan bepaalde sancties van de VS namelijk niet opgenomen in de blockchain. Deze transacties bestaan dus feitelijk niet. Dit is mogelijk doordat er op Ethereum maar een paar partijen zijn die de staked ETH (sETH) beheren.
Discussie over decentralisatie Solana
Solana heeft de afgelopen maanden wel meer problemen gehad. In de zomer was het slachtoffer van een enorme hack. Een DeFi-project op het netwerk stelde voor om een wallet over te nemen om te voorkomen dat de inhoud ervan geliquideerd werd. Het nieuws van Hetzner is het zoveelste teken dat het netwerk minder decentraal is dan je misschien zou denken.
The post Analyse: Hetzner blokkade Solana nodes roept vragen omtrent decentralisatie op
appeared first on Crypto-Insiders.