De Amerikaanse dollar (USD) heeft de afgelopen weken nogal een correctie doorstaan. De wereldreservemunt is ten opzichte van de euro met zo’n 8% gedaald. Maar ondertussen is de oorlog in Oekraïne nog steeds niet afgelopen, is de economische situatie wereldwijd benard en is er na de problemen met crypto exchanges een hoop onzekerheid in crypto-land. Ook is de dollar vandaag ten opzichte van de euro weer begonnen met stijgen. Voor investeerders in cryptocurrencies is dit misschien wel de hamvraag: is de top voor de dollar geweest, of gaat hij verder stijgen?
USD heeft correctie gehad
Afgelopen juli schreef ik dat de dollar is uitgebroken ten opzichte van de euro. De euro zou daardoor een forse correctie van bijna 17% kunnen krijgen ten opzichte van de dollar. Maar inmiddels is de koers weer helemaal teruggegaan naar het punt van de uitbraak. Er is dus nog steeds een aanzienlijke kans dat de koers een procent of 17 gaat dalen.
Tot nu toe lijkt de koers de trendlijn die afgelopen zomer is doorbroken namelijk opnieuw te testen. De befaamde technische analist Alessio Rastani legt beter uit dan ik dat een koers een uitbraak graag test door terug te gaan naar de trendlijn. Ondertussen is er maar weinig veranderd aan de fundamentele principes die ik persoonlijk aan de stijgende dollar heb gekoppeld. Het is dus een mooi begin voor een verder stijgende dollar, en dus mogelijk ook nog voor dalende crypto-activa.
Oorzaak voor dalende dollar nog afwezig
Vaak is het gevaarlijk om te handelen omdat er nog geen oorzaak is voor een daling of stijging. Markten zijn vaak irrationeel, daarom doen koersen vaak niet wat logisch is en voor de hand ligt. Wel is het belangrijk om na te gaan of er een fundamentele reden is voor een stijging of daling. Dat kan namelijk aangeven of een trend vaste grond onder de voeten heeft of niet. Op de langere termijn wegen harde feiten naar mijn mening vaak op tegen onverwachte koersbewegingen die geen duidelijke oorzaak hebben.
De harde stijging van de dollar ten opzichte van de euro wordt vermoedelijk voor een groot deel veroorzaakt doordat de Federal Reserve in de VS beter in staat is om de rentes hoger te zetten dan de ECB in Europa. De Europese centrale bank wordt hierin nog steeds beperkt doordat er zoveel verschillende EU-landen zijn met veel schuld. Daarnaast kampt de EU nog steeds met de gevolgen die de oorlog in Oekraïne heeft veroorzaakt. Mocht energie volgend jaar nog duurder worden als de EU en Rusland blijven weigeren om met elkaar te handelen, dan ligt het voor de hand dat deze prijzen hoog blijven.
Afgelopen september schreef ik dat de de Verenigde Staten veel beter de inflatie kunnen bevechten omdat de inflatie daar voor 30% zou komen door een hoge vraag. In de eurozone is hoge vraag slechts 15% van de oorzaak. De torenhoge energieprijzen zouden hier maar liefst 47% van de oorzaak vormen. Als het conflict met Rusland niet snel wordt opgelost zal dit probleem dus nog wel even blijven. Het kan namelijk jaren duren voordat een nieuwe energie-infrastructuur het over kan nemen van Russisch olie en gas.
Ondertussen noemde Goldman Sachs een vergelijkbaar argument. De investeringsbank vergeleek de hoge inflatie van dit moment met die van de jaren ‘70. In dat decennium begon de dollar pas met dalen toen de Federal Reserve een losser beleid begon te hanteren.
Crypto is en blijft een hedge
Het blijft belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de economie een complexe plek is die je nooit goed genoeg kan begrijpen. Mocht er iets onverwachts gebeuren, dan zou het deze theorie ongeldig kunnen maken.
Mocht de dollar weer beginnen met dalen, dan kan dat goed nieuws zijn voor cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC). De twee zijn in principe nog steeds omgekeerd gecorreleerd. Crypto-activa blijven een hedge voor een dalende dollar, en het is altijd belangrijk om open te staan voor nieuwe informatie.
Disclaimer: De meningen en uitspraken die in deze column worden gedeeld zijn alleen van de auteur en weerspiegelen of vertegenwoordigen niet noodzakelijk de meningen en standpunten van Crypto Insiders. De informatie in dit artikel betreft geen financieel advies.
The post Analyse: Slecht nieuws voor bitcoin? Dollar kan weer verder stijgen
appeared first on Crypto-Insiders.