ConsenSys verzamelt IP- en wallet-adressen van gebruikers van het populaire MetaMask. Dit krijgt ConsenSys voor elkaar via blockchain-bedrijf Infura. ConsenSys is een softwarebedrijf voor Ethereum en heeft een goede reputatie. Tijd om uit te vogelen wat er aan de hand is.

In de nieuwe gebruikersupdate staat dat ConsenSys mogelijk IP-adressen en wallet-adressen opslaat.

Wat is Infura?

ConsenSys is eigenaar van zowel Infura als MetaMask. Infura beheert nodes op de blockchain namens wallets en mensen. Wanneer een gebruiker een blockchain-transactie start met zijn MetaMask-wallet, wordt deze via Infura naar de Ethereum-blockchain verzonden.

MetaMask communiceert met Infura via een service die bekend staat als Remote Call Procedure Service (RPC). ConsenSys zegt in een blogpost dat de nieuwe update de privacy van MetaMask-gebruikers niet verzwakt.

‘De updates van het beleid leiden niet tot meer opdringerige dataverzameling of -verwerking en zijn niet gemaakt als reactie op wijzigingen in de regelgeving of vragen. Ons beleid heeft altijd verklaard dat bepaalde informatie automatisch wordt verzameld over hoe gebruikers onze sites gebruiken, en dat deze informatie IP-adressen kan bevatten.’

Normaal voor oproepdiensten

Consensys zegt dat dit niet alleen voor hun diensten geldt, maar dat dit voor elke RPC geldt.

‘Wanneer gebruikers interactie hebben met Ethereum of andere blockchains, bijvoorbeeld door een transactie te verzenden of een saldo op te vragen, via een RPC-provider zoals Infura, ontvangt de provider zowel het IP-adres als het wallet-adres van de gebruiker om de service te leveren. Dit is niet specifiek voor Infura en komt overeen met hoe webarchitectuur in het algemeen werkt, hoewel we technische oplossingen blijven nastreven om deze blootstelling te minimaliseren, inclusief anonimiseringstechnieken.’

Gebruikers kunnen kiezen

ConsenSys schrijft dat de update meer een herinnering was aan gebruikers over hoe hun data worden verwerkt en het gebruik van Infura als de standaard node-provider. Het bedrijf merkt ook op dat gebruikers binnen MetaMask een andere RPC kunnen selecteren.

‘Naarmate meer gebruikers non-custody manieren onderzoeken om hun crypto te bewaren, zijn de updates van ons beleid gemaakt in een poging om gebruikers te informeren over hoe MetaMask werkt, inclusief het benadrukken van het gebruik van Infura als de standaard RPC-provider in MetaMask. Ook is het mogelijk voor gebruikers om een eigen node te gebruiken in plaats van de standaard RPC.

‘Gebruikers kunnen ook een externe RPC-provider gebruiken met MetaMask, maar het bijgewerkte beleid maakt duidelijk dat gebruikers zich ervan bewust moeten zijn dat hun informatie onderhevig is aan de informatieverzameling die wordt uitgevoerd door de RPC-provider die ze gebruiken en de voorwaarden van de RPC-provider met betrekking tot hun gebruik van de gegevens die ze wel verzamelen.’

ConsenSys schrijft verder dat het bedrijf dergelijke informatie niet zou verzamelen als klanten toegang zouden krijgen tot MetaMask via alternatieve RPC-providers zoals Ankr, Alchemy en anderen. Externe RPC-providers kunnen dergelijke informatie echter verzamelen als ze dat willen.

Volgens MetaMask is angst ongegrond

Er wordt gevreesd dat bedrijven die on-chain en off-chain data verzamelen, zoals blockchain-adressen en transacties, en off-chain data, zoals IP-adressen, mensen kunnen identificeren en de anonimiteit van het netwerk kunnen ondermijnen.

Ook Dan Finlay lijkt zich geen zorgen te maken. Dit is de oprichter van MetaMask. Hij zegt dat zijn wallet geen IP-adressen nodig heeft en gebruikt, ook al worden ze tijdelijk opgeslagen.

The post Wat willen programmeurs Ethereum met data van wallet MetaMask? appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!