De autoriteiten in China hebben deze week maar liefst 63 personen opgepakt omdat zij worden verdacht van het witwassen van een reusachtige hoeveelheid geld. Volgens lokale media zou er door de groep zeker $1,7 miljard zijn witgewassen met de behulp van de crypto markt. 

Witwasbende die crypto gebruikte opgerold

De personen werden in verschillende landen opgepakt door de politie. Daarvoor werden zij al zeker drie maanden in de gaten gehouden door de autoriteiten. Ongewone activiteit werd voor het eerst opgemerkt toen bleek dat er een bankkaart van een bouwbedrijf werd gebruikt voor ‘abnormale geldstromen.’ 

Vervolgens bleek dat de bende actief was in verschillende steden en provincies. Uiteindelijk waren er zeker 230 agenten nodig die drie maanden lang deze locaties moesten doorzoeken naar de mogelijke daders. Deze operatie bleek succesvol te zijn, aangezien de bende zo goed als volledig is opgerold. Volgens lokale media zijn ook de leiders van de bende, Zhang en Ji, opgepakt.

De autoriteiten onthulden ook dat de bende sinds mei 2021 actief is en de illegale middelen verdiende via fraude, piramidespelen, gokken en andere illegale activiteiten. De bende maakte vervolgens gebruik van crypto activa om hun illegaal verkregen rijkdom wit te wassen.

China en crypto

Het is niet de eerste keer dat er een grote witwasbende in China wordt opgerold. Een aantal maanden geleden was het ook al raak. Toen werden er door de Chinese politie al zo’n 93 verdachten opgepakt. Zij zouden sinds 2018 actief zijn en al enkele honderden misdrijven gepleegd hebben. Ook hier werd vervolgens dit geld met behulp van de crypto markt witgewassen.

Dit terwijl het gebruik van cryptocurrencies in China al illegaal is. Vorig jaar maakte de Chinese overheid bekend dat zij het minen van cryptocurrencies gingen verbieden, maar al snel kwam hier ook een algeheel verbod op het handelen van cryptocurrencies bij. Het blijkt echter nu wel dat dit verbod criminelen er niet van weerhoudt om te doen wat zij niet kunnen laten.

The post Analyse: China rolt bende op voor witwassen van $1,7 miljard met crypto
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!