De Bitcoin koers zorgt er deze kerstperiode voor dat je ongestoord je favoriete kerstfilm kan kijken. Ook al heb je price alerts ingesteld in BLOX, dan nog kan je lekker blijven zitten. De koers is namelijk stabiel. Voor crypto-begrippen misschien zelfs te stabiel.
Na een grondige analyse van de koers en van alles wat op de blockchain gebeurt, komen veel analisten tot dezelfde conclusie: er is geen volatiliteit. Sterker nog, de volatiliteit is historisch laag. Je zou verwachten dat dit alleen maar opgevolgd kan worden door een enorme knal omhoog of omlaag.
Wat is Bitcoin volatiliteit?
Maar eerst, wat is volatiliteit? Waarom nou weer zo’n moeilijk woord? Omdat het Kerst is en ons cadeau is dat je dit moeilijke woord mag leren. Volatiliteit betekent de beweeglijkheid van de koers. Dit zegt niets over de richting, of Bitcoin nou stijgt of daalt. Volatiliteit kijkt alleen maar naar hoe flink de beweging is.
Bitcoin beweegt nauwelijks
De grafiek hieronder werd gedeeld op Twitter door analist Will Clemente. De cijferreeks aan de rechterkant is een index. Hoe dichter bij de 0, des te lager de volatiliteit.
De laatste keer dat de volatiliteit tot het huidige niveau daalde, was eind 2018. Ook toen zaten Bitcoin en de altcoins in een flinke bearmarkt en die situatie is goed vergelijkbaar met nu. Dit was ook om en nabij een jaar nadat Bitcoin zijn toenmalige all time high behaalde (eind 2017 rond 20.000 dollar), ook nu zijn we ongeveer een jaar verwijderd van de all time high van Bitcoin.
Om bovenstaande in historisch perspectief te plaatsen, de gemiddelde volatiliteit van de afgelopen 30 dagen is 1,34% volgens deze website. Het gemiddelde sinds 2010 is bijna 5%.
Kan Bitcoin een stijging verwachten?
Andere analisten bevestigden ook het nieuwe dieptepunt in de volatiliteit van Bitcoin. De Bitcoin koers bewoog de afgelopen zes weken tussen een bereik van 18.000 dollar en 15.700 dollar. Nu een groot deel van de wereld vakantie heeft, is het waarschijnlijk dat de marktactiviteit pas volgende maand weer aantrekt.
Na zo’n lange periode van rust volgt vaak een flinke stijging. Dat is geen gegeven uiteraard, het gebeurt vaak, maar niet altijd. Deze analist wijst op oktober 2018, toen de volatiliteit terugkeerde maar juist in de vorm van een daling.
We hadden het net al over het jaar 2018 en dat die situatie enigszins vergelijkbaar is met nu.
Vergelijk met 2018
De volatiliteit schoot tegen het einde van 2018 weer omhoog na de laatste grote daling op 15 december, toen BTC bodemde op 3.200 dollar. Ook toen waren er veel geluiden dat Bitcoin dood zou zijn en heerste het sentiment dat het feestje voorbij is (wat bleek uiteindelijk, de DJ hield zijn vinger iets te lang op de pauzeknop).
In de grafiek hierboven is de oranje lijn de koers van 2018 (negeer de dollarbedragen rechts, het gaat alleen om het patroon) en de groene is de huidige koers. Het zijn vrijwel identieke bewegingen, alleen bewoog de koers in 2018 net iets heftiger.
Wat volgde was de zomer van 2019, ook wel bekend als The Summer of Defi. Tijdens de bearmarkt in 2018 werd flink gebouwd aan verschillende protocollen en deze gingen mondjesmaat halverwege 2019 live. Dit gaf de koers een opkikker en zo’n beetje alle innoverende projecten van 2019 kwamen tijdens de bullrun van 2021 aan bod.
Ook deze bearmarkt wordt er weer flink gebouwd aan verschillende cryptoprojecten, dus het loont om nu al op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen om je voor te bereiden op de volgende bullrun.
The post Bitcoin is stabiel… waar is de befaamde volatiliteit? appeared first on BLOX | Nieuws.