De bearmarkt hakt aardig in de prijzen van de meeste cryptocurrencies, maar dat betekent niet dat de markt ‘dood’ is, zoals data van Google halverwege dit jaar suggereerde. Het Bitcoin (BTC) netwerk staat nog steeds overeind, en in nog niet eens 14 jaar tijd is het ver gekomen. NYDIG geeft ons een kijkje in de stand van zaken.
Ontwikkelaars Bitcoin blijven niet lang
De New York Digital Investment Group (NYDIG) beschrijft in een onderzoek hoe het netwerk zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Het netwerk is namelijk niet statisch. Nadat Satoshi Nakamoto de whitepaper publiceerde en de eerste blocks op de blockchain zette is er een hoop gebeurd.
Door de discussies rondom de blockgrootte van Bitcoin ontstond de Bitcoin Cash-fork (BCH), als protest tegen de transactiekosten die gestaag groter werden. Dit heeft weer geleid tot innovaties zoals het Lightning Network.
Dit zou de reden kunnen zijn waarom er steeds ontwikkelaars weg zijn gevallen. Volgens NYDIG hebben gedurende Bitcoins opkomst 1.140 ontwikkelaars bijgedragen aan het netwerk, maar maandelijks zijn er maar 40 tot 60 actief. Per maand komen hier ongeveer 5 tot 10 nieuwe programmeurs bij, terwijl een ander deel weer vertrekt of hun activiteit verminderen.
Dat heeft ertoe geleid dat meer dan de helft van de Bitcoin Core-broncode is toegevoegd door ontwikkelaars die pas ná de bullmarkt van 2017 zijn begonnen. De levensduur van de gemiddelde Bitcoin-ontwikkelaar is dus niet zo lang.
‘Beschermer’ van Bitcoin-netwerk vervangen
Bitcoin had voorheen een ‘maintainer’, iemand die ervoor zorgt dat ontwikkelaars geen kwaadaardige broncode uploaden. Dat was één enkel persoon, maar in september van 2021 is deze rol afgeschaft. Sindsdien wordt de rol gedeeld door een comité van twaalf mensen. Eerder dit jaar werd Gloria Zhao de eerste vrouwelijke maintainer.
Ongeveer 84% van de voorgestelde softwareveranderingen is afkomstig uit 20 verschillende landen – best wel gespreid dus, zou je zeggen. De meeste ontwikkelingen vinden op het moment plaats in de Verenigde Staten en Europa – voor 8,9% zelfs in Nederland.
The post Analyse: Dit is hoeveel mensen er aan Bitcoin werken
appeared first on Crypto-Insiders.