Op 29 december 2022, enkele dagen voor het einde van het jaar, ging de Italiaanse Senaat akkoord met een nieuwe belastingwet voor crypto. Handelaren in Italië betalen straks 26 procent belasting over hun winst als hun handelstotaal de 2.000 euro overstijgt. Dat is een behoorlijk pittige belasting, waar de gemiddelde Italiaanse belegger waarschijnlijk niet zo blij mee is.
Nieuwe classificatie voor crypto
Het hogere belastingtarief op crypto is onder meer het gevolg van een nieuwe classificatie van de industrie. De nieuwe wet omschrijft crypto-assets als “een digitale vertegenwoordiging van waarde of rechten die elektronisch kan worden verstuurd of opgeslagen, met behulp van gedeelde database technologie of iets vergelijkbaars.” Voorheen werden cryptocurrency’s in Italië behandeld als vreemde valuta.
Overigens krijgen Italianen ook de mogelijkheid om hun vermogen op 1 januari aan te geven, zoals we dat ook in Nederland doen. Dan geldt een belastingtarief van 14 procent. Op die manier hoopt de Italiaanse overheid zijn bevolking ervan te overtuigen om dat vaker te doen.
Andere veranderingen in de belastingwet betreffen zaken als boetes voor het missen van betalingen, fiscale prikkels om banen te creëeren en een verlaging van de pensioenleeftijd. Verder zit er voor 21 miljard euro aan belastingverlagingen in voor bedrijven en huishoudens die last ondervinden van de energiecrisis.
Giorgia Meloni ontvangt steun
Giorgia Meloni is de eerste vrouwelijke Italiaanse premier en tot nu toe ontvangt ze een hoop steun voor haar nieuwe wetsvoorstel. Die steun komt, ondanks dat ze bij haar verkiezing in september 2022 gigantische belastingverlagingen beloofde. Daar kunnen we, ondanks de steun voor de energiecrisis, op dit moment nog niet van spreken.
Dat heeft mogelijk ook te maken met de financiële gezondheid van Italië zelf. Het is niet voor niets dat de rente op Italiaanse staatsobligaties ruim 2 procent hoger is dan die van Duitsland. Investeerders lenen niet graag geld aan Italië en drastische belastingverlagingen maken het er wat dat betreft niet beter op.
Voor de Eurozone is Italië ook een belangrijke economie. Qua omvang staat het land op plek drie na Duitsland en Frankrijk. Als de problemen in Italië groter worden, dan kan dat weleens heel pijnlijk worden voor de Eurozone. Italië is qua omvang geen Griekenland dat we even eenvoudig overeind kunnen helpen.
In aanloop naar MiCA
De goedkeuring van de Italiaanse wetgeving ten aanzien van de belasting op crypto, komt na de Europese goedkeuring van de Markets in Crypto Assets (MiCA) wet van 10 oktober. Hiermee krijgt de Europese Unie een eenduidig wetgevend kader voor de industrie, wat uiteindelijk voor meer duidelijkheid moet zorgen. De verwachting is dat MiCA ergens in 2024 van kracht wordt. Op dit moment is de wet dus alleen goedgekeurd en moet de Europese Unie hem nog implementeren.
“Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de Europese Unie’s wetgeving op het gebied van financiële dienstverlening past bij het digitale tijdperk en bijdraagt aan een economie die klaar is voor de toekomst die werkt voor de mensen, waaronder het gebruik van innovatieve technologie”, zo valt er te lezen in de MiCA-tekst van 5 oktober.
In principe is dit wet- en regelgeving voor de Europese Unie, maar mocht het bevallen, dan bestaat er een kans dat de rest van de wereld ‘ons’ kopieert. Wat dat betreft is Europa een testcase voor de rest van de wereld op het gebied van deze nieuwe wetgeving.
The post Italiaanse Senaat akkoord met winstbelasting van 26 procent op crypto appeared first on BLOX | Nieuws.