Afgelopen augustus heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie de crypto-mixer Tornado Cash aan banden gelegd. Dit leidde ertoe dat verschillende andere landen de mixer ook verboden maakte, waaronder Nederland. Maar kennelijk is dit niet genoeg om de dienst uit de weg te ruimen. Volgens on-chain data wordt Tornado Cash nog steeds gebruikt.
Niet alleen criminelen gebruikten crypto mixer
Chainalysis schrijft dat Tornado Cash niet alleen voor illegale praktijken gebruikt werd. Sterker nog, ‘slechts’ 34% van al het geld dat vóór de sancties naar de mixer werd gestuurd had banden met illegale activiteiten. Toch wisselde dit percentage sterk. Dat lijkt te zijn gekomen doordat het gros van de illegale activiteit afkomstig was van slechts twee soorten criminaliteit; hacks en scams.
De onderzoekers vergelijken Tornado Cash met de dark web-marktplaats Hydra en de veelvuldig door criminelen gebruikte crypto exchange Garantex. Beide partijen zijn door overheden onderworpen aan sancties. Hydra is inmiddels opgedoekt door de Duitse politie, maar Garantex bestaat nog steeds.
9/ Tornado Cash activity dropped significantly after being sanctioned, but hasn’t ceased completely. Tornado Cash runs on smart contracts that can’t be taken offline so there’s nothing except the legal consequences of sanctions violations stopping anyone from using it.
— Chainalysis (@chainalysis) January 9, 2023
Tornado Cash niet klein te krijgen?
Hydra’s volume ging naar nul zodra de politie de servers in beslag nam, maar voor Tornado Cash was dit niet het geval. Chainalysis benadrukt dat de dienst op smart contracts draait die je in wezen niet offline kunt halen. Daarom is er geen ‘harde’ manier om de dienst onbruikbaar te maken, op het hanteren van juridische gevolgen na.
Tornado Cash’ inflows daalden met 68% in de 30 dagen na het opleggen van de sancties, van bijna 25 miljoen dollar per dag naar minder dan 5 miljoen dollar. De dienst is nog steeds operationeel, maar hij is een stuk minder makkelijk te gebruiken. Zo is de website inmiddels niet meer bereikbaar.
Ook heeft de Ethereum blockchain een flinke vinger in de pap. Volgens blockchain-onderzoeksbureau SlowMist werden Tether en Circle gedwongen om 376 ETH-adressen met USDT en USDC te bevriezen. Een flink deel hiervan zal verbonden zijn aan Tornado Cash.
2/ In 2022, the AML dynamics for some groups were as follows:
Tether: A total of 250 #ETH addresses were blocked, and the #USDT-ERC20 on these addresses were frozen.
Circle: A total of 126 ETH addresses were blocked, and the #USDC-ERC20 on these addresses were frozen.
…
— SlowMist (@SlowMist_Team) January 9, 2023
Door de Merge-upgrade is de blockchain erg kwetsbaar geworden voor censuur, wat dit soort acties door de overheid nog verder vergemakkelijkt. Veel gebruikers hebben door de sancties simpelweg hun fondsen verplaatst van Tornado Cash naar ChipMixer, volgens SlowMist.
The post Analyse: Crypto mixer Tornado Cash nog altijd te gebruiken, ondanks sancties
appeared first on Crypto-Insiders.