De opbrengsten die criminelen in 2022 uit ransomware haalden waren veel kleiner dan het jaar ervoor. Dat schrijven analisten van blockchain-analysebedrijf Chainalysis in een nieuw rapport. In het rapport worden een aantal waarschijnlijke oorzaken gegeven voor de afname.
Afname in crypto losgeld
In het rapport schrijft Chainalysis dat er in 2020 en 2021 nog ongeveer $765 miljoen buit werd gemaakt middels ransomware. Maar in 2022 is dit met 40% gedaald naar een bedrag van $456,8 miljoen. De gegevens zijn waarschijnlijk niet compleet doordat er mogelijk ongeïdentificeerde wallet-adressen zijn die nu nog onder de radar vliegen, merkt Chainalysis op.
Ransomware is software die stiekem op bijvoorbeeld laptops en computers wordt geïnstalleerd en het hele systeem vergrendelt. Pas wanneer het slachtoffer een bepaald bedrag aan losgeld betaalt, vaak in crypto zoals bitcoin (BTC), wordt het systeem weer ontgrendeld. Ransomware wordt in het Nederlands ook wel gijzelsoftware genoemd.
Dat betalen van het losgeld is cruciaal voor de criminelen willen zij winst maken. Slachtoffers lijken steeds minder gewillig te worden om het geëiste bedrag ook daadwerkelijk te betalen. Chainalysis merkt op dat in 2020 nog 70% van alle aanvallen afliep met een betaling door het slachtoffer. Vorig jaar is dat percentage echter geslonken tot 41%.
Regelgeving en verzekeringen mogelijke reden
Deze enorme afname maakt ook dat ransomware-aanvallen minder lucratief zijn geworden, zoals te zien in de afnemende opbrengsten. Chainalysis noemt het in september 2021 uitgegeven advies door de Amerikaanse OFAC als een reden. Wanneer bedrijven het losgeld betalen bestaat namelijk de kans dat ze de sanctiewet overtreden. Dit zou juridisch gezien een enorm probleem kunnen vormen voor deze bedrijven.
Daarnaast sturen cyberverzekeringspartijen steeds meer aan op effectievere beveiligingsmaatregelen. Allan Liska, analist en ransomware-expert, legt in het rapport uit:
“Cyberverzekeringen hebben echt het voortouw genomen door niet alleen aan te scherpen wie zij zullen verzekeren, maar ook waarvoor verzekeringsuitkeringen kunnen worden gebruikt, zodat zij veel minder geneigd zijn hun klanten toe te staan een verzekeringsuitkering te gebruiken om losgeld te betalen,”
Alhoewel elk beetje buitgemaakte crypto natuurlijk teveel is, lijkt de trend zich in de juiste richting te ontwikkelen.
The post Analyse: Opvallend: Buitgemaakt crypto met ransomware daalde enorm in 2022
appeared first on Crypto-Insiders.