El Salvador schreef in september 2021 geschiedenis door als eerste land ter wereld Bitcoin te adopteren als wettig betaalmiddel. Nu ligt er van de hand van de Amerikaanse politica Wendy Rodgers een voorstel op tafel om Bitcoin tot wettig betaalmiddel om te dopen in Arizona. Gezien de status van Rogers in de Verenigde Staten is de kans klein dat haar plan slaagt, maar interessant is het wel.
Kritiek op Bitcoin als wettig betaalmiddel
Vanuit verschillende hoeken in de Verenigde Staten is er al kritiek geuit op de plannen om Bitcoin om te dopen tot wettig betaalmiddel. Volgens Rohan Grey, een assistent-professor aan de Williamette University, zou Bitcoin als wettig betaalmiddel zelfs een schending van de grondwet zijn. In de Amerikaanse grondwet staat namelijk dat staten het recht hebben om hun eigen geld uit te geven.
Rogers is van mening dat de introductie van Bitcoin als wettig betaalmiddel lijnrecht tegenover die bepaling in de grondwet staat. Er valt inderdaad wat voor te zeggen dat een staat de controle over het geld zou verliezen bij een dergelijke introductie van Bitcoin. Aan de andere kant is de adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel ook een vrije keuze. Niemand dwingt de staat Arizona om dat ook daadwerkelijk te doen.
Controversiële politicus
We moeten nu echter niet verwachten dat Amerika na het voorstel meteen Bitcoin adopteert als wettig betaalmiddel. Rogers heeft in het land een bedenkelijke reputatie en zit heel diep in de extreemrechtse hoek. Zo zou Rogers ook onderdeel zijn van de groep die achter de aanval op het Amerikaanse Capitool van 6 januari zat.
Het gaat om de zogenaamde ‘Oath Keepers’, waar Rogers een belangrijk onderdeel van is. De openbare aanklagers claimen dat die groep, samen met de Proud Boys en de Three Percenters, verantwoordelijk was voor de aanval op het Capitool.
Wat dat betreft is het nog maar de vraag of we als Bitcoiners blij moeten zijn met het initiatief van Rogers. Over het algemeen behoort zij niet tot de groep van politici die grote groepen mensen tot goede daden inspireren. Sterker nog, het grootste deel van het Amerikaanse volk moet niets van haar hebben, waardoor deze actie mogelijk negatieve gevoelens opwekt in relatie tot Bitcoin.
El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek
Op het moment van schrijven is Bitcoin alleen wettig betaalmiddel in El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek. Twee landen die meedoen in de marges van het wereldwijde financiële systeem en die eigenlijk niemand serieus neemt op het wereldtoneel. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat Bitcoin pas sinds 2009 bestaat en het in dat opzicht knap is dat er nu al twee landen zijn die Bitcoin adopteerden als wettig betaalmiddel.
Er zit immers geen bedrijf achter Bitcoin en er is dus geen marketingteam dat probeert om de adoptie te vergroten. De enige marketing die voor Bitcoin wordt gemaakt, is afkomstig van mensen die in het project geloven en zelf voor Bitcoin kiezen als hun belangrijkste spaarmiddel.
Dat Bitcoin na 14 jaar nog altijd relevant is en blijft groeien zegt veel over de kracht van de technologie. Steeds meer mensen zien waarde in de absolute schaarste van Bitcoin, die je binnen 10 minuten naar de andere kant van de wereld kunt sturen.
The post Extreemrechtse politicus VS wil Bitcoin als wettelijk betaalmiddel appeared first on BLOX | Nieuws.