Lange tijd konden Bitcoiners vanaf de zijlijn roepen dat ze NFT’s helemaal niets vonden, want dat was weer zo’n gekke uitvinding van altcoinprojecten. Niet langer. Ordinal heeft er voor gezorgd dat NFT’s ook op Bitcoin mogelijk zijn, en de community is verdeeld of dit goed of slecht is.
Voordat we deze discussie induiken, eerst wat achtergrond over NFT’s en de mogelijkheden op Bitcoin. Mocht je hier al bekend mee zijn, dan kan je de volgende twee alinea’s gerust over slaan.
Wat zijn NFT’s?
NFT’s zijn blockchain-tokens die kunnen dienen als eigendomsbewijs voor activa, waaronder digitale goederen zoals afbeeldingen, video’s, muziekbestanden, lidmaatschappen en items in videogames. De afgelopen jaren is er miljarden verdiend met NFT’s. Zo’n beetje alle blockchains willen daarom in ieder geval een marktplaats hebben waar NFT’s verhandeld kunnen worden.
Het begon op Ethereum, deze blockchain biedt de mogelijkheid tot complexe smart contracts en is uitermate geschikt voor digitale verzamelobjecten. Niet lang daarna maakten de leiders van onder andere Solana, Cardano en vele andere blockchainprojecten bekend dat ze ook iets met NFT’s gingen doen.
Bitcoin, smart contracts en NFT
Bitcoin heeft geen leiderschap en valt niet onder een bedrijf. Er is dus ook geen charismatische leider die zijn marketingskills gebruikt om de community te overtuigen om NFT’s te omarmen. En ook al zou Satoshi herrijzen en NFT’s willen verkopen, het is technisch gezien allemaal stukken lastigen op Bitcoin.
Dat komt doordat NFT’s smart contracts nodig hebben en die zijn zeer beperkt aanwezig op Bitcoin. Smart contracts zijn namelijk een essentieel onderdeel om nieuwe tokens te slaan en aan die tokens eigenaarschap te koppelen. Een smart contract werkt het eigendom bij wanneer de NFT wordt gekocht of verkocht.
Ondanks een gebrek aan een charismatische leider, staat de ontwikkeling van Bitcoin niet stil. Het zijn vaak eenpitters of projectgroepen die nieuwe dingen bouwen voor Bitcoin. Zo hebben Counterparty en Stacks de afgelopen jaren alternatieve oplossingen ontwikkeld voor smart contracts, waardoor er toch tokens gemaakt en verwerkt kunnen worden op de Bitcoin-blockchain.
Hoe verwerkt Ordinal NFT’s op Bitcoin?
In januari van dit jaar is Ordinal gelanceerd. Met Ordinal kunnen gebruikers losse Satoshi’s bekijken, verzenden en ontvangen en deze SATS kunnen data meedragen zoals video’s en afbeeldingen. Een losse Satoshi of SAT is de benaming voor de kleinste eenheid van Bitcoin, of 1/100.000.000 van een BTC.
Het toevoegen van data aan individuele Satoshi’s wordt inscriptie genoemd, dit wordt opgeslagen in de handtekening van een Bitcoin-transactie.
Ordinal zou niet mogelijk zijn zonder de Segregated Witness upgrade van Bitcoin en de recentere Taproot-upgrade. Dankzij SegWit is Bitcoin iets opgeschaald door de introductie van witness data, dit zijn samengevoegde handtekeningen en openbare sleutels voor Bitcoin-transacties.
Potentiële kwetsbaarheden dwongen ontwikkelaars om limieten op te leggen aan de grootte van die gegevens. Toen Taproot kwam, loste het die beveiligingsproblemen op, waardoor de oude SegWit-beperkingen konden worden verwijderd en de weg werd vrijgemaakt voor het opslaan van grote hoeveelheden data op de blockchain (lees: NFT’s).
De gedachte om iemand te rickrollen via de Bitcoin blockchain is, zoals Amerikanen zeggen, the stuff of legends. Maar er is ook kritiek, op basis van ‘traditie’ maar ook op vanwege praktische redenen.
Bitcoin moet alleen financiële transacties faciliteren
De vraag is natuurlijk of Bitcoin moet afwijken van zijn originele doel, namelijk het faciliteren van financiële transacties. Satoshi Nakamoto liet in 2010 weten hier op tegen te zijn. Dit ging destijds niet om NFT’s maar om een domeinnaamsysteem (DNS). Het project, genaamd BitDNS, werd snel afgeschoten door Satoshi.
Tegelijkertijd heeft Satoshi sindsdien haar (of zijn) handen afgetrokken van de ontwikkeling van Bitcoin. De toekomst van Bitcoin wordt bepaald door de community. Bitcoin is van iedereen, voor iedereen en iedereen kan er mee doen wat ze willen. Het bestaat gewoon.
Transactiekosten Bitcoin stijgen
Een bijkomstigheid zijn de stijgende transactiekosten, een nu al meetbaar neveneffect van het toevoegen van NFT’s aan Bitcoin. Bitcoin-transactiekosten worden bepaald door de data in de transactie en de snelheid waarmee de gebruiker zijn transactie wil voltooien. Gebruikers die willen dat hun transacties sneller worden opgepakt, kunnen hiervoor meer betalen.
Sommige gebruikers vinden dat stijgende transactiekosten vooral slecht zijn voor Bitcoiners en nodes uit armere delen van de wereld. Of zoals Bitcoin is Saving op Twitter zegt: ‘Alleen maar omdat een paar bevoorrechte witte mensen JPEG-tekeningen willen op de blockchain als statussymbool.’
Bitcoin developer LukeDashjr noemt Ordinal zelfs een aanval op Bitcoin en gaat in op een oproep van de bekende Bitcoiner Adam Back. Laatstgenoemde riep miners op om NFT-transacties te censureren maar trok dit later weer in.
Bitcoin miners profiteren van hogere transactiekosten
Een voordeel van hogere transactiekosten is dat het verdienmodel voor miners aantrekkelijker wordt. Elke vier jaar wordt namelijk de beloning voor miners gehalveerd, de volgende zal halverwege 2024 plaatsvinden. Uiteindelijk komt er een omslagpunt dat miners het meer van transactiekosten moeten hebben dan van beloningen.
We zijn benieuwd hoe dit zich verder ontwikkelt. Ordinal heeft ervoor gezorgd dat NFT’s mogelijk zijn op Bitcoin, zonder dat er een tweede laag gebouwd hoeft te worden of dat er een speciale altcoin ontworpen is.
Tegelijkertijd is het laatste woord nog niet gesproken in deze discussie. En dat is maar goed ook, want zo worden de slimme koppen van beide kampen gedwongen om technische discussies publiekelijk aan te gaan. En dat is uiteindelijk alleen maar goed voor Bitcoin.
The post Bitcoin NFT’s uitgelegd, ben je voor of tegen Ordinal? appeared first on BLOX | Nieuws.