Op 5 juni 2021 werd El Salvador het eerste land ter wereld dat Bitcoin als wettig betaalmiddel accepteerde, nadat het was aangenomen door de Hoge Raad. Vanaf dat moment ligt het land onder een vergrootglas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
IMF blijft twijfelen aan Bitcoin in El Salvador
Het IMF maakt zich zorgen om de economische risico’s, maar schreven afgelopen week dat de negatieve scenario’s niet zijn uitgekomen. Maar zie dit niet als goedkeuring van het IMF, in tegenstelling, ze blijven twijfelen aan de levensvatbaarheid van El Salvador’s acceptatie van Bitcoin als wettig betaalmiddel.
Het IMF schrijft dat de risico’s die de acceptatie van Bitcoin met zich meebrengen, zich nog niet hebben gemanifesteerd. Dat komt doordat Bitcoin naar hun maatstaven nog minimaal gebruikt worden.
Ze concluderen dat Bitcoin niet veel gebruikt wordt op basis van verschillende enquêtes en transactiegegevens.
Wetgeving kan helpen bij acceptatie Bitcoin
Interessant is dat het IMF in het artikel opmerkte dat de verklaring van Bitcoin als wettig betaalmiddel het gebruik ervan zou kunnen vergroten, ondersteund door bijvoorbeeld nieuwe wetshervormingen. Het IMF benadrukte ook de noodzaak van meer transparantie over de Bitcoin-transacties van de overheid.
‘Hoewel risico’s zich niet hebben voorgedaan vanwege het beperkte gebruik van Bitcoin tot nu toe – zoals gesuggereerd door enquête- en transactiedata – zou het gebruik ervan kunnen groeien gezien de status van wettig betaalmiddel en nieuwe wetshervormingen om het gebruik van crypto-activa aan te moedigen, inclusief tokenized bonds (Digital Assets),’ aldus het IMF.
Bitcoin kan helpen bij financiële inclusie
Daarnaast wees het IMF erop dat er nog steeds risico’s bestaan op het gebied van financiële integriteit en stabiliteit, fiscale duurzaamheid en consumentenbescherming. Daarom heeft het orgaan de regering opgeroepen om de zorgen weg te nemen op basis van eerdere aanbevelingen.
De stap om Bitcoin als wettig betaalmiddel te gebruiken, stuitte op zowel kritiek als steun van verschillende belanghebbenden. Ook was er bezorgdheid over de economische stabiliteit en financiële inclusiviteit van het land.
De regering hoopt dat de acceptatie van Bitcoin juist zal leiden tot meer financiële inclusie voor haar burgers, met name degenen die geen toegang hebben tot traditionele bankdiensten.
Ieder normaal mens zou dit als iets positief opvatten, maar niet Kristalina Georgieva van het IMF. Ze waarschuwde dat ondanks dat digitale valuta wordt gebruikt voor diensten die vergelijkbaar zijn met geld, ze niet moeten worden verward met valuta.
Te vroeg om conclusie te trekken
Ongeacht de meningen, is de aanvaarding van Bitcoin als wettige munteenheid in El Salvador een historische stap voor de crypto-industrie en kan het een precedent zijn voor andere landen die overwegen om hetzelfde te doen.
Het is belangrijk om te onthouden dat de uitkomst van deze beslissing nog onzeker is en het nog enige tijd zal duren voordat de effecten ervan duidelijk zijn. In die zin hopen we dat het IMF over een paar jaar een soortgelijk artikel schrijft, waarbij de risico’s inderdaad niet realistisch waren, ook al is het gebruik van Bitcoin enorm toegenomen.
In elk geval zal de aanvaarding van Bitcoin als wettige munteenheid in El Salvador zeker de aandacht blijven trekken van beleggers en zakenlieden over de hele wereld. Ook zal het waarschijnlijk leiden tot een grotere adoptie en acceptatie van crypto als serieuze investeringsmogelijkheid.
Hoofdredacteur gezocht
Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!
The post IMF: Geschetste risico’s van Bitcoin adoptie in El Salvador niet uitgekomen appeared first on BLOX | Nieuws.