Solana kreeg dit weekend te maken met een grote netwerkstoring, waardoor netwerkcommunicatie en transacties 20 uur lang werden onderbroken. Dit is zeker niet de eerste keer dat de blockchain van Solana een storing heeft.
Vertrouwen komt te voet…
Het belangrijkste voordeel van blockchain is dat het een veilige en betrouwbare manier biedt om informatie op te slaan en te delen zonder tussenpersonen, zoals banken of overheden, die het proces vertragen of extra kosten in rekening brengen.
Maar dan moet de techniek en de code wel te vertrouwen zijn. Een storing in een blockchain kan verschillende negatieve effecten hebben op de werking, maar vooral de betrouwbaarheid ervan aantasten.
… en gaat te paard
Voor veel cryptoprojecten met een fragiele staat van dienst, is vertrouwen het enige wat ze hebben. Solana is die fase nog niet ontgroeid. De koers van Solana heeft deze week een daling van ongeveer 7% laten zien. Dit is een duidelijk signaal dat de markt Solana niet vertrouwt.
Vandaag lijkt het vertrouwen weer terug te komen. De waarde is in de afgelopen 24 uur met 2% gestegen.
Solana kreeg dit weekend terecht kritiek nadat het blockchain-netwerk op 25 februari en de volgende dag zijn tiende grote storing had ervaren. Het netwerk kreeg er op social media van langs en in de Discord-server grapten nodes dat ze hun telefoonnummers willen achterlaten om sms-berichten te ontvangen over toekomstige storingen.
Reden voor storing onduidelijk
Het is nog steeds niet duidelijk wat de reden is voor deze storing op Solana, maar er wordt in ieder geval onderzoek gedaan. Programmeurs rapporteren:
‘Om ongeveer 06:46 op 25 februari leed Solana Mainnet Beta een aanzienlijke prestatievermindering,’ aldus de programmeurs. ‘Uiteindelijk heeft dit er voor gezorgd dat de nodes kozen voor een herstart van het netwerk. De oorzaak hiervan is nog onbekend en wordt actief onderzocht.’
De problemen begonnen dus als een trage verwerking van transacties, maar dit liep snel uit op een bijna volledige stopzetting van alle activiteit op Solana. Gebruikers konden geen tokens verplaatsen of transacties uitvoeren tijdens de uitvalperiode. Pas nadat de nodes besloten tot een herstart werden transacties hervat, zij het zeer langzaam.
Incident of ontwerpfout?
Zoals gezegd is dit de tiende grote storing op Solana. Kan je dan nog wel spreken van incidenten? Sommige critici noemden de storingen een systematische fout in het ontwerp. Ondanks de aanzienlijke downtime verdedigde mede-oprichter van Solana Labs, Anatoly Yakovenko, het project en benadrukte dat Solana snel en superveilig wil zijn.
Hij zei gisteren dat Solana Labs verbeteringen zal aanbrengen in het software-upgradeproces om de betrouwbaarheid en uptime van het netwerk te waarborgen.
‘Het leveren van een snel, betrouwbaar en schaalbaar netwerk om te evolueren naar een beter, gedecentraliseerd web blijft een topprioriteit,’ aldus Yakovenko.
‘De problemen rond de 1.14-netwerkupdate van vorige week, die gericht was op verbeteringen voor snelheid en schaal, maakten duidelijk hoe het handhaven van stabiliteit tijdens deze grote updates een uitdaging blijft.’
Communicatie tussen nodes lastig bij uitval
Wat betreft de reden achter de lange duur van de netwerkstoring, verklaart Yakovenko dat wanneer de blockchain uitvalt, alle communicatie tussen nodes stopt. Dit leidt tot communicatie op de normale manier, dus niet via de blockchain.
Denk aan communicatie via discord of whatsapp, maar de variërende tijdzones van de nodes van het netwerk maken het volgens hem onmogelijk om altijd consensus beschikbaar te hebben.
Contentspecialist gezocht
Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!
The post Wat is er aan de hand met Solana? Dit is bekend over grote storing appeared first on BLOX | Nieuws.