De ontwikkelingen volgen elkaar plotseling in rap tempo op bij Bitcoin. Het begon allemaal in januari met de komst van Bitcoin Ordinals, wat het mogelijk maakt om NFT’s te publiceren op de grootste blockchain ter wereld.
Nu komt Rollkit met zogenaamde sovereign rollups die in potentie de schaalbaarheid van Bitcoin kunnen verbeteren.
Bitcoin moet schalen
Het voornaamste probleem van Bitcoin ligt in de beperkte schaalbaarheid van de technologie. Bitcoin is namelijk zo ingericht dat alle deelnemers in het netwerk iedere transactie controleren. Dit betekent dat jij alle transacties moet downloaden als jij officieel wil deelnemen aan het netwerk van Bitcoin.
Dat is dan ook de reden dat de blokken van Bitcoin een beperkte omvang hebben. Officieel mogen de blokken van Bitcoin maar 1 MB groot zijn. In de praktijk ligt het allemaal iets complexer, maar het is vooral belangrijk om te begrijpen dat de blokken relatief klein zijn.
Dit maakt dat Bitcoin maar 7 transacties per seconde kan verwerken. Er is maar ruimte voor een beperkt aantal transacties. In principe kunnen we de blokken wel vergroten, maar dan zal ook de totale omvang van de blockchain significant toenemen, waardoor het lastiger wordt voor de gemiddelde gebruikers om de software te draaien.
Je moet dan immers alle transacties blijven downloaden om helemaal bij te blijven. Als dat er ineens duizenden per seconde zijn, dan kan dat een probleem opleveren. Om die reden zijn schaalbaarheidsoplossingen als het Lightning Network op dit moment zo populair. Rollkit heeft met sovereign rollups mogelijk ook een deel van de oplossing in huis.
Wat zijn sovereign rollups voor Bitcoin?
In de traditionele zin van het woord zijn rollups een verzameling van transacties die ‘opgerold’ in één transactie op de blockchain worden gepubliceerd. Op die manier is het mogelijk om de schaarse blokruimte op Bitcoin te besparen. Op het moment van schrijven is dit op Ethereum al een populaire manier om het netwerk op te schalen.
Het helpt om blokruimte te besparen en daarmee ook om de transactiekosten op het platform te verlagen. Rollkit geeft aan dat het voor sovereign rollups op Bitcoin geïnspireerd is door Ordinals, het NFT-protocol dat sinds kort op Bitcoin draait.
Bitcoin Ordinals lieten de ontwikkelaars van Rollkit zien dat het met Taproot, een upgrade voor Bitcoin, mogelijk werd om arbitraire data op de blockchain te plaatsen. Dat doen zij nu dus in de vorm van soevereine rollups, die in tegenstelling tot de rollups van Ethereum zonder smart contract kunnen opereren. Vandaar dat ze soeverein worden genoemd.
Niet iedereen is positief
De Bitcoin-gemeenschap zou de Bitcoin-gemeenschap niet zijn als er niet onmiddellijk kritiek op de nieuwe technologie zou zijn. Die kwam er dan ook van Alexei Zamyatin, de oprichter van Bitcoin DeFi-protocol Interlay, die zegt dat het huidige voorstel van Rollkit niet werkt. “Lees alsjeblieft dit paper. Je neemt ‘niets’ van de veiligheid van Bitcoin over. […] Jullie hele post zegt eigenlijk ‘ik schrijf data op Bitcoin’ met een hoop buzzwords”, aldus een kritische Zamyatin.
Overigens is Zamyatin niet alleen maar negatief. In een tweede berichte onder zijn eerste reactie geeft de programmeur aan dat het “geweldig” is om dingen terug te zien keren naar Bitcoin. Rollkit zelf is enorm bullish over de mogelijkheden van sovereign rollups voor Bitcoin.
“Deze nieuwe integratie breidt de mogelijkheden voor rollups uit en heeft de potentie om een gezonde markt voor blokruimte te creëren op Bitcoin”, zo schrijft Rollkit in de aankondiging van sovereign rollups. Uiteindelijk moeten we nog maar zien wat er van deze ontwikkeling terechtkomt, de gemeenschap is zoals gebruikelijk weer in twee kampen verdeeld.
Contentspecialist gezocht
Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!
The post Bitcoin heeft een groot probleem, en Rollkit denkt dit te kunnen oplossen. Een uitleg appeared first on BLOX | Nieuws.