Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) afgelopen maand hard ingreep door het staking-programma van Kraken in de Verenigde Staten te sluiten. Volgens de SEC kwalificeert het staking-programma van Kraken als een ongeregistreerd effect en had het platform zich tenminste bij de toezichthouder moeten registreren. Coinbase trekt zich daar niets van aan en wijst vooral op de verschillen tussen zijn programma en dat van Kraken.
‘Staking beloning komt uit het protocol’
Coinbase is van mening dat het op geen enkel moment het eigendom van de assets van zijn gebruikers overneemt in zijn staking programma. Volgens de SEC was daar in het geval van Kraken wel degelijk sprake van. “Jouw staked-assets blijven beloningen verdienen en je hoeft daar niets voor te doen. Die beloning komt uit het protocol, niet vanuit Coinbase”, aldus het beursplatform van CEO Brian Armstrong.
New email from Coinbase regarding staking:
“Your staked assets will continue earning rewards, no action is required… You earn rewards from the protocol, not Coinbase”
Coinbase basically telling the SEC to take a hike? pic.twitter.com/ckAAaZXsQb
— Psycho (@AltcoinPsycho) March 10, 2023
Hiermee wil Coinbase vooral benadrukken dat het enkel een dienst verleent. Het faciliteert enkel en alleen de technische procedure die bij staking van crypto komt kijken en nemen de munten van hun gebruikers niet in beheer. In principe heeft de beurs daar gelijk in, omdat de munten vastzitten in de Proof-of-Stake contracten van de blockchains in kwestie en niet in de wallets van Coinbase.
“Coinbase is alleen een dienstverlener die jou, de validators in het netwerk en het protocol met elkaar verbindt. Gebruikers krijgen geen aandeel in de staking-beloning die Coinbase zelf ontvangt.”
Grijs gebied qua crypto regelgeving
Ondanks die woorden valt het niet te ontkennen dat Coinbase zich momenteel in een grijs gebied begeeft. In principe verschilt het staking-programma van het beursgenoteerde beursplatform niet fundamenteel met die van Kraken. Het is wat dat betreft heel goed mogelijk dat de SEC binnenkort ook achter Coinbase aangaat.
Dat zou een meer dan dramatische ontwikkeling voor de industrie zijn en Proof-of-Stake blockchains een stuk minder interessant maken voor het grote publiek. Wat ze nu zo interessant maakt, is dat je een gegarandeerd rendement van een paar procent aan tokens kunt pakken op bijvoorbeeld ethereum (ETH).
Als dat straks niet meer kan, dan zal er wat dat betreft een groot voordeel wegvallen voor Proof-of-Stake projecten ten opzichte van Proof-of-Work projecten als bitcoin. In die zin gaan we voor de industrie een zeer spannende periode tegemoet.
The post Analyse: Coinbase zet crypto staking dienst voort, ondanks SEC dreiging
appeared first on Crypto-Insiders.