Satoshi Nakamoto lanceerde Bitcoin in 2009 met een speciale boodschap in het eerste blok van de blockchain. In het zogenaamde genesis blok van Bitcoin verstopte hij namelijk een krantenkop van The Times van 3 januari 2009: “Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks.”
Hiermee suggereerde Satoshi dat Bitcoin gebouwd is als antwoord op het traditionele financiële systeem, waarin overheden continu banken moeten redden met belastinggeld.
Bankencrisis in de Verenigde Staten?
Het is je vast niet ontgaan dat verschillende banken in de Verenigde Staten afgelopen week behoorlijk in de problemen zaten. De ultieme climax van afgelopen week kwam met het omvallen van Silicon Valley Bank, de op 17 na grootste bank van Amerika. Silicon Valley Bank is vooral populair bij venture capital firma’s en startups binnen de techwereld. Vooral voor de techwereld is het dus een belangrijke bank.
De problemen bij Silicon Valley Bank begonnen eigenlijk met de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Silicon Valley Bank had namelijk een portfolio van ongeveer 20 miljard dollar in Amerikaanse staatsobligaties waar ze een relatief lage rente van ongeveer 1,5 procent over vingen.
Op zich was dat prima, totdat de Federal Reserve het afgelopen jaar besloot om de rente agressief te verhogen tot de huidige rentestand van bijna 5 procent. Dat betekent dat er nu Amerikaanse staatsobligaties zijn met een veel hogere rente dan die van Silicon Valley Bank, waardoor de bank zijn portfolio met een verlies moest verkopen.
Ze moesten het portfolio uiteindelijk verkopen, omdat teveel klanten op hetzelfde moment geld wilden opnemen. Zoals je weet bewaren banken jouw euro’s namelijk niet veilig in een kluis, maar doen zij daar ook investeringen mee. In het geval van Silicon Valley Bank ging dat mis en daardoor ontstond er een bankrun, die de bank teveel werd.
Bitcoin als oplossing
Inmiddels is bekend dat de tegoeden van de klanten volledig gegarandeerd worden door de Amerikaanse overheid. Dit noemen we in vakjargon een bailout, waar Satoshi ook naar verwees in het eerste blok van de Bitcoin blockchain. Destijds ging het over de mondiale crisis van 2008 en nu zitten we dus weer op een vergelijkbaar punt. Het is wellicht (nog) geen crisis van dezelfde orde van grootte, maar dat zou zomaar kunnen veranderen.
Deze ontwikkeling zal een hoop mensen opnieuw duidelijk maken dat hun geld niet altijd veilig is binnen het traditionele financiële systeem. Geld op een bankrekening is in principe helemaal niet van jou, het is enkel een belofte van de bank. Als de bank in kwestie omvalt, dan kun je fluiten naar je centen.
In het geval van Bitcoin, net zoals bij goud, is dat anders. Bitcoin die jij koopt en in een eigen wallet bewaart zijn helemaal niet meer afhankelijk van de rest van het financiële systeem. Ook is de absolute schaarste van Bitcoin van 21 miljoen eenheden op dit soort momenten extra aantrekkelijk.
The post Banken redden met belastinggeld? Niet als het aan Bitcoin ligt appeared first on BLOX | Nieuws.