Ondanks de angst voor een grote bankencrisis zijn bitcoin (BTC) en veel andere cryptocurrencies de afgelopen paar weken hard in prijs gestegen. Gisteren crashte de koers behoorlijk, maar inmiddels is bitcoin weer gestegen tot het niveau van vóór die crash. Daar is mogelijk een aantal redenen voor. Op het moment van schrijven handelt BTC op een prijs van 26.200 euro op Bitvavo.

Liquidaties: te veel hefboom?

Voor veel handelaren is het aantrekkelijk om activa met een hefboom te kopen. Hierbij investeer je naast met je eigen geld ook met geld van de broker, waardoor je een klein bedrag snel kunt omtoveren in een groot bedrag. Echter brengt dit flink wat risico’s met zich mee. Want als de koers het tegenovergestelde doet van wat je verwacht, dan krijg je een zogenaamde margin call en bestaat de kans dat je gedwongen bent om je positie te verkopen.

Het lijkt erop dat dit gisteren gaande was. Volgens CoinGlass is gisteren 183 miljoen dollar aan openstaande long-posities gesloten, vermoedelijk een flink deel daarvan tegen verlies. Bitcoin-investeerders die verwachtten dat de prijs zou stijgen hebben gisteren voor een waarde van bijna 90 miljoen dollar verkocht. De bitcoin koers is gisteren met bijna 8% gedaald.

Bankencrisis de oorzaak: Bitcoin naar $30.000?

De bankencrisis waar Silicon Valley Bank (SVB), Crédit Suisse en mogelijk nog vele andere bedrijven in zijn meegesleurd lijkt één van de oorzaken te zijn van de flinke stijging in crypto de afgelopen twee weken. Crypto moet immers een alternatief voor het huidige financiële systeem vormen.

Bloomberg sprak met analisten die denken dat de stijging nog niet helemaal voorbij is. Bitcoin zou nog steeds op weg zijn naar een belangrijk koersdoel, namelijk 30.000 Amerikaanse dollar. Op het moment van schrijven is de koers daar nog zo’n 5% van verwijderd.

Het handelsvolume van bitcoin is in vier maanden tijd niet zo hoog geweest – vier maanden geleden stortte FTX in. Echter verklaart Matt Maley van Milley Tabak Asset Management aan de zakenkrant dat de crypto behoorlijk overbought begint te raken. Hij denkt dat de koers niet door de 30.000 dollar zal kunnen breken zodra de bankencrisis minder hevig wordt.

SEC waarschuwt tegen crypto

Een minder positief bericht komt van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die investeerders waarschuwt tegen de risico’s van crypto. Sommige tokens zouden namelijk effecten kunnen zijn. Vanmorgen schreven we dat Coinbase hierom een waarschuwing van de SEC heeft gekregen, kennelijk vindt de beleidsmaker het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de risico’s.

The post Analyse: Bitcoin koers stijgt en handelt nog maar 5% onder $30.000
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!