De bankencrisis in de Verenigde Staten, die langzaam overslaat op Europa, is mogelijk de beste reclame voor Bitcoin sinds de lancering van het protocol door Satoshi Nakamoto in 2009. Het vertrouwen in de traditionele financiële sector ging even door het putje de afgelopen weken en de Bitcoin koers ging juist door het dak. Investeerders vluchten momenteel onder andere naar Bitcoin, maar volgens Conor Ryder is Bitcoin nog geen hedge voor de Amerikaanse dollar.
Lage liquiditeit
Voor het eerst sinds 2008 lijken mensen zich te realiseren dat de Amerikaanse dollars die ze vasthouden in het traditionele banksysteem mogelijk meer risico’s met zich meebrengen dan aanvankelijk gedacht. Hoewel dergelijke verhalen wel degelijk werken om Bitcoin aan te prijzen en er iets voor te zeggen valt, moeten we volgens Ryder niet de marktstructuur van Bitcoin uit het oog verliezen.
Als de liquiditeit in een markt laag is, dan is de volatiliteit in beide richtingen vaak groot. Prijzen hebben op dat soort momenten zowel aan de bovenkant als aan de onderkant weinig steun. In principe zorgt dat ervoor dat relatief kleine hoeveelheden kapitaal de koersen enorm kunnen beïnvloeden.
In dit geval gat het narratief rondom de bankencrisis met Bitcoin als veilige alternatief een eerste push aan de koers. Maar er was volgens Ryder ook weinig weerstand om te overwinnen voor de bulls. Het aantal orders in de orderboeken bereikte deze week het laagste punt in 10 maanden tijd. De orderboeken waren bijna nog minder gevuld dan tijdens het omvallen van FTX en Alameda Research in november 2022.
Alameda Gap
Na het wegvallen van FTX is er volgens Ryder iets wat ze in de Bitcoin-wereld de “Alameda Gap” noemen. Na het wegvallen van één van de grootste marktmakers van de industrie is de liquiditeit voor Bitcoin ver te zoeken. Dat gat is nog steeds niet opgevuld, waardoor er in principe weinig kapitaal nodig is om de koers een behoorlijke klap omhoog te geven.
Na het omvallen van Signature Bank en Silvergate Bank, twee belangrijke banken voor de crypto-industrie, is het er met de liquiditeit voor Bitcoin niet beter op geworden. Wat dat betreft is het niet vreemd dat de koers zo enorm omhoog is geschoten na de bankencrisis.
Er is op dit moment blijkbaar weinig voor nodig om Bitcoin even naar ‘de maan’ te sturen. We kunnen op dit moment overigens nog helemaal niet spreken van een nieuwe bullmarkt, verre van zelfs, maar het is wel een leuk begin. Volgens Ryder moeten we echter niet te enthousiast worden, omdat de lage liquiditeit ook weleens een rol kan spelen in de opleving van Bitcoin.
Het bericht Bitcoin winnaar tijdens bankencrisis, maar geen hedge voor Amerikaanse dollar verscheen eerst op Newsbit.