Centrale banken kochten in het jaar 2022 een recordhoeveelheid goud, waarschijnlijk om zichzelf te beschermen tegen de onzekere tijden voor de wereldeconomie. De inflatie bereikte het afgelopen jaar recordhoogtes en in grote delen van de wereld zijn centrale bankiers nog weinig succesvol geweest in de missie om die onder controle te krijgen. Is dat dan de reden voor de ‘vlucht’ naar goud?
Tweede helft van 2022
Met name gedurende de tweede helft van 2022 lijkt het kopen van goud een thema geweest te zijn bij centrale banken. Driekwart van het totaal van 1.136 ton goud dat werd opgekocht werd in de tweede helft van het afgelopen jaar uit de markt gehaald.
Opvallend is dat het met name niet-Westerse centrale banken waren die voor goud kozen. Wellicht is dit een reactie van verschillende ‘vijanden’ van het Westen op het bevriezen van de dollarreserves van de Russen.
Ook China is officieel weer begonnen met het kopen van goud sinds november 2022. Om en nabij de 50 procent van de aankopen kunnen op dit moment nog niet toegewezen worden aan specifieke landen.
Goud bewijst zich in het huidige onzekere macro-economische en geopolitieke klimaat als een gewilde vluchthaven bij centrale bankiers. Niet voor niets is het blinkende edelmetaal aan een indrukwekkende run bezig in 2023. Sinds de start van het nieuwe jaar steeg het met 11 procent en de afgelopen zes maanden zelfs met 21,5 procent.
Bitcoin doet het beter
De prestaties van goud zijn indrukwekkend te noemen en vaak geeft een stijgende goudkoers aan dat er iets niet helemaal in de haak is op economisch vlak. Hetzelfde geldt voor Bitcoin, dat het in 2023 nog veel beter doet dan goud. Bitcoin won vanaf de start van 2023 een indrukwekkende 85,5 procent.
Na het bereiken van het lokale dieptepunt van 15.500 dollar tijdens de bearmarkt in 2022 is het door Satoshi Nakamoto ontwikkelde digitale goud al opgeklommen tot een koers van 30.643 dollar.
Het lijkt op dit moment nog te vroeg om al te kunnen spreken van een nieuwe bullmarkt, maar de onrust binnen het financiële systeem lijkt zeker in het voordeel van de digitale munt te werken.
Dit jaar zou zomaar eens het jaar kunnen zijn waarin Bitcoin zich bewijst als een waardig alternatief voor goud en een veilige haven in tijden van economische rampspoed. Met name tijdens het begin van de bankencrisis in maart 2023 schoot de koers van Bitcoin als een digitale vuurpijl de lucht in.
The post Centrale banken kopen recordhoeveelheid goud, waar blijft Bitcoin? appeared first on BLOX | Nieuws.