John Rubino is een financieel analist die in het begin van zijn carrière werkzaam was op Wall Street en inmiddels al jaren actief is als onafhankelijk journalist. In zijn werk legt Rubino de focus op het wereldwijde financiële systeem, dat volgens hem gedoemd is om te falen. “We zitten in een negatieve schuldspiraal die zal resulteren in dramatische veranderingen voor de wereld”, aldus een pessimistische Rubino.
Kritiek op centrale banken
In maart zagen we de eerste schimmen van een voorzichtige bankencrisis, die uiteindelijk resulteerden in het omvallen van Silicon Valley Bank en Signature Bank in de Verenigde Staten en de gedwongen overname van Credit Suisse in Zwitserland. Stuk voor stuk voorbeelden die volgens Rubino het onvermijdelijke resultaat van het huidige beleid van centrale banken zijn.
“Het komt erop neer dat de rente kunstmatig laag is gehouden de afgelopen tien jaar. In die periode zijn er ongekend veel kantoorpanden gebouwd die tegen lage rentes gefinancierd zijn. […] Nu de rentes weer stijgen zijn die gebouwen ineens niet winstgevend meer. De schulden die zij hadden tegen 2 tot 3 procent, zijn na de herfinanciering op 5, 6 en zelfs 7 procent uitgekomen”, aldus de analist.
Nu zijn veel partijen volgens de analist straks gedwongen om die kantoorpanden te verkopen tegen veel lagere prijzen. Als iedereen die panden op hetzelfde moment op de markt moet gooien, dan krijg je een complete ineenstorting van die markt.
Sommige panden zijn volgens Rubino al met 80 procent in waarde gedaald. “Lokale en regionale banken hadden afgelopen maand al hun problemen, maar die worden veel groter als blijkt dat deze gebouwen een stuk minder waard zijn dan we initieel dachten”, zo gaat Rubino verder.
Depressie in de stijl van 1930
Uiteindelijk verwacht Rubino dat het kaartenhuis instort op de manier zoals we dat in de jaren 30 ook zagen. “Er is geen oplossing. Er is geen manier om die gebouwen opnieuw op te vullen of ze te herfinancieren zonder failliet te gaan. Ergens dit jaar vallen we terug in negatieve groei en dan wordt het een bloedbad”, zo vreest Rubino.
De volgende “reddingsactie” vergt volgens Rubino een dusdanige hoeveelheid nieuwe dollars, dat we opnieuw te maken krijgen met een gigantische inflatiegolf en wellicht het einde van de wereldreservemunt.
Rubino is niet de eerste die het einde van de dollar voorspelt, maar zijn onderbouwing is wel interessant. Kan dit dan het decennium worden waarin Bitcoin en wellicht goud hun grote doorbraak beleven? Als het aan deze analist ligt in ieder geval wel.
The post Financieel analist: ‘Negatieve schuldspiraal leidt onvermijdelijk tot monetair bloedbad’ appeared first on BLOX | Nieuws.