Amerika, bitcoin

Op het moment dat de Amerikaanse dollar in oktober 2022 zijn spierballen liet zien en op een all-time high bivakkeerde, kwam Michael Hartnett van de Bank of America met een tegenstrijdige analyse. Volgens Hartnett was het destijds een goed idee om te investeren in de hard geraakte opkomende economieën en het overmoedige Amerika te verkopen. Simpel gezegd: koop opkomende economieën, short de dollar.

Het gelijk van Hartnett

Tot nu toe krijgt de hoofdstrateeg van Bank of America gelijk met zijn analyse. In een nieuw verhaal genaamd “Sugar Coated Iceberg” schrijft Hartnett dat de laatste sterke periode van de Amerikaanse dollar voorbij is en dat het nieuwe favoriete thema van de markt ineens de devalutatie van de Amerikaanse dollar is.

Sinds september verloor de Amerikaanse dollar 11 procent, schoot goud over de 2.000 dollar heen en is Bitcoin weer terug op 30.000 dollar. Daarnaast neemt het Amerikaanse overheidstekort toe, is de schuldenberg gegroeid naar een record en is er sprake van flinke geopolitieke spanningen.

“Terwijl de Amerikaanse dollar richting zijn vierde bearmarkt van de afgelopen 50 jaar gaat, is dat bullish voor goud, olie, de euro en internationale aandelen”, aldus Hartnett. Het pessimisme rondom de Amerikaanse dollar is nu echter zo hoog, dat Hartnett adviseert om eerst nog even te wachten op de bounce in de dollar, voordat je deze echt gaat shorten.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Hartnett is van mening dat de Amerikaanse dollar voor een lastige periode staat, omdat het overheidstekort van de Verenigde Staten dit jaar door het dak gaat, de schuldenberg stevig toeneemt en een mogelijke recessie betekent dat de Federal Reserve snel op de rem moet trappen.

Met andere woorden: de kans is aanwezig dat er flink geprint moet worden om de boel overeind te houden de komende tijd. Wat dat betreft ziet hij schaarste als een belangrijke vluchthaven en dat maakt de absolute schaarste van Bitcoin van 21 miljoen eenheden wellicht interessant.

Het is niet voor niets dat Bitcoin de afgelopen maanden alweer opsteeg van 15.500 dollar naar de huidige koers van ongeveer 30.000 dollar. We kunnen straks tijdens het begin van de recessie nog heel even een opleving van de Amerikaanse dollar zien, wat het interessant maakt om in kortlopende staatsobligaties te investeren, die nu een rendement van ongeveer 5 procent bieden, om vervolgens te vluchten naar schaarste.

Het bericht Hartnett: ‘Dollar begonnen aan 4e bearmarkt van afgelopen 50 jaar’ verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!