De focus van de financiële pers ligt voornamelijk op de Amerikaanse economie, de inflatie en de rentebeslissingen van de Federal Reserve. Waar je minder over hoort is de balans van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank). Dat zou volgens de prominente Amerikaanse econoom Thomas Hogan anders moeten zijn. Volgens Hogan opereerde de Fed de afgelopen zes maanden met een verlies en kost dat een hoop geld voor de Amerikaanse schatkist.
Operationeel verlies
In de periode na de start van de COVID-19 pandemie zorgde de Federal Reserve voor een gigantische uitbreiding van de geldhoeveelheid om de economie van steun te voorzien. Dit deed de centrale bank door Amerikaanse staatsobligaties en door hypotheken gedekte effecten uit de markt op te kopen.
Hoewel dat in eerste instantie een goede investering leek voor de Federal Reserve, zorgen ze door de verhoogde rentes voor een gigantisch gat in de balans. In de periode van 2020 tot en met 2021 lag de rente op staatsobligaties tussen de 1,5 en 2,0 procent.
Op dat moment betaalde de Federal Reserve 0,15 procent of minder op reserves die banken bij hen stalden. De Federal Reserve profiteerde vervolgens van het verschil tussen de rente op de staatsobligaties en de 0,15 procent die het zelf betaalde.
Nu betaalt de Federal Reserve 4,65 procent op bankreserves, maar de rente op de aankopen uit de periode na de start van COVID-19 is niet gestegen. Als we uitgaan van een gemiddelde van 1,75 procent aan opbrengsten en 4,6 procent aan uitgaven, dan betaalt de Federal Reserve 2,85 procent per jaar over zijn portfolio van 8 biljoen dollar, wat neerkomt op een verlies van 228 miljard dollar per jaar.
De Federal Reserve is failliet
Onder de streep levert dit een lastige situatie op voor de Amerikaanse overheid. De Federal Reserve is natuurlijk geen gewone private bank. Zij kunnen tekorten op creatieve wijze verwerken op de balans. Dat betekent vooral dat het Amerikaanse ministerie van financiën langer moet wachten op de bedragen die het nog van de Federal Reserve krijgt.
Dat is lastig, omdat de hoge rentes al betekenen dat de rentekosten voor de Amerikaanse overheid door het dak gaan. Op het moment van schrijven betaalt de Amerikaanse overheid op jaarbasis meer dan 800 miljard dollar aan rentekosten.
Verder bouwen ook de begrotingstekorten zich langzaam op voor de Amerikaanse overheid (zie onderstaande grafiek). Dit maakt de situatie er niet makkelijker op. Ze moeten steeds meer lenen om gaten te dichten, terwijl het lenen van geld ook duurder begint te worden.
Door de zwakke prestaties van de Federal Reserve komt de Amerikaanse economie dus nog zwaarder onder druk te staan. Uiteindelijk kan dat weleens een mooi scenario voor Bitcoin opleveren, dat in theorie bescherming biedt tegen dit proces met zijn absolute schaarste van 21 miljoen eenheden.
The post Prominente econoom: ‘De Federal Reserve is bankroet’ appeared first on BLOX | Nieuws.