Bitcoin (BTC) maakt als sinds het bestaat gebruik van ‘Proof-of-Work’ (PoW). Dit energie-intensieve consensusmechanisme zorgt tegenwoordig voor een hoop controverse, en milieuactivisten vinden dat het verboden moet worden. Het World Economic Forum (WEF) bevond zich nog niet zo lang geleden ook in dit kamp, maar nu is het opvallend genoeg erg te spreken van crypto mining.
WEF nu voorstander van crypto mining?
Maar het WEF is een bekende criticus van crypto mining. De internationale organisatie is namelijk groot voorstander van de groene revolutie en beargumenteert dat het belangrijk is om op de planeet te letten. In 2018 bekritiseerde het luid en duidelijk Proof-of-Work en het enorme energietekort dat bitcoin zou veroorzaken. Het huidige financiële systeem en andere consensusmechanismen zoals Proof-of-Stake zouden veel beter zijn.
The hidden cost of Bitcoin? Our #environment https://t.co/dF7b2HOkd4 pic.twitter.com/qY5mrmiSaR
— World Economic Forum (@wef) January 15, 2018
Maar in een video op haar website beschrijft het WEF hoe een start-up overtollig methaangas in de olie-industrie opvangt en gebruikt voor bitcoin mining. Vaak wordt dit gas afgefakkeld omdat het niet rendabel is om het op te vangen, maar crypto heeft hier verandering in gebracht. De energie kan namelijk ook worden gebruikt om energie mee op te wekken voor crypto mining. Zo gaat het gas toch niet helemaal verloren, en de gedolven tokens (vaak bitcoins) kunnen worden verkocht.
@WEF promoting mining without using the b word! Source below. Contrast this with the tone of the @nytimes hit piece! Same topic … different emotional experience they are trying to deliver. @NYTimesUp pic.twitter.com/d4OEPkWYFc
— Kristine Cranley (@KristineCranley) April 23, 2023
Dit gaat dus lijnrecht tegen het eerdere artikel van het WEF in. In de nieuwe video claimt het dat de opgevangen energie wordt gebruikt ‘om datacentra van energie te voorzien’, maar de hardware die getoond wordt is duidelijk ASIC-mininghardware. ASIC-machines zijn uitsluitend geschikt voor bepaalde vormen van crypto-mining. Wellicht is het WEF dus van zijn eerdere mening afgestapt.
Datacentra laten energiebehoefte groeien
Het bedrijf dat wordt vertegenwoordigd in de video is Crusoe Energy, dat op zijn website schrijft dat het oplossingen heeft voor het affakkelprobleem in de vorm van ‘modulaire datacentra’. Dit kunnen scheepscontainers met crypto-mininghardware zijn, maar ook modules voor Artificial Intelligence en voor wetenschappelijk onderzoek.
Ook constateert het WEF dat datacentra nu nog slechts 1 tot 1,5% van de wereldwijde energiebehoefte vertegenwoordigt, maar tegen 2030 kan dit zijn toegenomen tot 8%. Wellicht kan het opvangen van dit overtollige gas dus een oplossing vormen voor de enorme energiebehoefte die we in de toekomst vermoedelijk gaan zien.
The post Analyse: WEF maakt onverwachts reclame voor crypto mining, noemt bitcoin niet
appeared first on Crypto-Insiders.